Skriftlig spørsmål fra Silje Hjemdal (FrP) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:224 (2022-2023)
Innlevert: 25.10.2022
Sendt: 26.10.2022
Besvart: 02.11.2022 av kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen

Silje Hjemdal (FrP)

Spørsmål

Silje Hjemdal (FrP): Hva synes statsråden om at NRK avlyser debatter etter press på sosiale medier?

Begrunnelse

Tirsdag morgen ble det kjent at NRK debatten avlyser en diskusjon om Iran og hijab. Begrunnelsen: mange reaksjoner på Instagram, der mange var kritiske til planene om en hijab-debatt.
I mitt hjemfylke har dette vært en debatt over lengre tid. Der en anonym kvinne reiste noen bekymringer da datterens venninne begynte med hijab. Når folk tar dette opp og stiller spørsmål viser at vi trenger en debatt – vi bør likevel være bekymret når folk synes de må skrive anonymt. Dette er rett og slett et knefall for ytterliggående krefter som vil kneble ytringsfrihet, likestilling, demokratiske verdier og grunnleggende menneskerettigheter.
I et demokrati må vi ha takhøyde nok til å diskutere også det enkelte mener er kontroversielle emner. Dette er et av medienes viktigste rolle, spesielt NRK, som drives av skattebetalerne, for skattebetalerne. Da er det synd at NRK fremviser slik berøringsangst.
Situasjonen viser også viktigheten av denne debatten, spesielt sett i lyset av drapet på Masha, situasjonen for kvinner og demonstranter i landet.
Spørsmålsstiller har som likestillings- og mediepolitisk talsperson for Fremskrittspartiet ved en rekke anledninger problematisert berøringsangsten for å debattere sosial kontroll, som er en av vår tids største likestillingsutfordringer. At NRK stikker av med halen mellom beina er problematisk rikskanalen har et særlig samfunnsansvar for å ta de tøffe debattene.
Spørsmålsstiller håper statsråden er enig og vil ta grep for å unngå at slikt skjer igjen i fremtiden.

Anette Trettebergstuen (A)

Svar

Anette Trettebergstuen: Det kan ikke gjentas nok at frie og uavhengige medier er en forutsetning for demokrati. Det er derfor gledelig at pressefriheten står sterk her til lands og at Norge i en årrekke har toppet Reportere uten grensers pressefrihetsindeks. Dette er en status det er lett å ta for gitt. Situasjonen i verden understreker at vi må gjøre det motsatte. Situasjonen i Iran er et grelt eksempel på hvor galt det bærer av sted når autoritære regimer og regjeringer knebler og styrer mediene.
Ytringsfrihetskommisjonen peker på at vi mennesker har en tendens til å ville innskrenke ytringsfriheten for mennesker med holdninger vi ikke er enige i. Ytringsfriheten bidrar til å undertrykke denne impulsen ved å trene vår evne til å tolerere det mangfoldet av meninger som eksisterer i samfunnet. Dette bør være til ettertanke for Fremskrittspartiets politikere, som i flere tilfeller har vist liten toleranse for holdninger de ikke er enige i, f.eks. ved å brenne aviser de ikke liker eller foreslå fjerning av offentlig støtte til teatre som setter opp maktkritiske teaterstykker.
I begrunnelsen til spørsmålet sitt skriver representanten at hun håper jeg vil «ta grep» for å styre NRK sine redaksjonelle valg og prioriteringer. Hvis representanter ønsker seg at jeg skal instruere NRK i hvilke debatter de skal ta og ikke, kan jeg forsikre representanten om at det vil jeg aldri noensinne gjøre.
Det burde være selvsagt for alle og enhver, og særlig for en stortingsrepresentant, at i et land som setter pressefrihet høyt skal vi ikke ha en regjering som prøver å styre mediene.