Skriftlig spørsmål fra Per-Willy Amundsen (FrP) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:234 (2022-2023)
Innlevert: 26.10.2022
Sendt: 27.10.2022
Besvart: 31.10.2022 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Per-Willy Amundsen (FrP)

Spørsmål

Per-Willy Amundsen (FrP): Hva vil statsråden beklage dersom det avsies frifinnende dom i Baneheia-saken, og hvilke forskjeller i sakene ligger til grunn for at statsråden mente det ikke var på sin plass med en tilsvarende beklagelse i Karmøy-saken?

Begrunnelse

Det vises til den siste tids utvikling i Baneheia-saken der Riksadvokaten nå vil nedlegge påstand om at en av de domfelte skal frifinnes, samt i Karmøy-saken der påtalemyndigheten nå har tatt ut tiltale mot en annen person enn vedkommende som ble straffedømt i herredsretten og senere frifunnet av lagmannsretten i straffesaken men idømt erstatningansvar for den straffbare handlingen.
Det vises videre til at statsråden i etterkant av tiltalen i Karmøy-saken ikke ville komme med noen beklagelse, da hun mener dette ansvaret ligger hos politiet og riksadvokaten. I sak hos Nettavisen den 20.10.22 uttaler statsråden følgende:

«Jeg mener det er riktig at politidirektøren og riksadvokaten har beklaget, og også etterforskningslederen så vidt jeg vet. Det er de som har hatt det operative ansvaret i disse sakene, og jeg mener det er riktig at det ligger hos dem.»

I etterkant av riksadvokatens pressekonferanse om at det vil bli nedlagt påstand om frifinnelse i Baneheia-saken uttaler imidlertid statsråden i sak hos Nettavisen av 21.10.22 følgende:

«Skulle den rettskraftige avgjørelsen være i tråd med Riksadvokatens vurdering, vil dette være en rettsskandale som mangler sidestykke i Norge, sier justisminister Emilie Enger Mehl. Hvis det blir tilfelle, er det begått en enorm urett mot en enkeltperson, som har fått konsekvenser for mange. Det vil jeg da beklage, sier Mehl.»

Spørsmålsstiller er i lys av maktfordelingsprinsippet i den norske samfunnsmodellen – med uavhengig påtalemyndighet og domstoler – nysgjerrig på hva statsråden vil beklage dersom den rettskraftige avgjørelsen i Baneheia-saken samsvarer med Riksadvokatens påstand. Videre bes det om en redegjørelse for hvilke vurdering som ligger til grunn for at statsråden ikke vil gi en tilsvarende beklagelse i Karmøy-saken.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Jeg kan ikke kommentere de vurderingene som er gjort av påtalemyndigheten i Baneheia-saken. Inntil saken er endelig avgjort av domstolen, er dette en pågående straffesak. Som justisminister må jeg derfor ta forbehold om domstolens behandling.
Som representanten påpeker har jeg gitt uttrykk for at en rettskraftig avgjørelse i tråd med riksadvokatens vurdering vil innebære at det er begått en enorm urett mot Kristiansen, som har sittet over 20 år i fengsel, som jeg da vil beklage.
Også i Karmøy-saken har en mann blitt påført en svært stor personlig belastning. Fetteren til Birgitte Tengs ble uriktig tiltalt for å ha voldtatt og drept sin kusine, og idømt straff og erstatning i Stavanger herredsrett. Han er senere tilkjent erstatning for at staten iverksatte strafforfølging mot han. I ankesaken i 1998 ble han frifunnet for straff, men idømt oppreisningsansvar. Gjenåpning av erstatningsdommen har blitt fremmet i flere runder, men begjæringene har ikke ført frem. Ettersom det gjelder en tiårsfrist for gjenåpning av sivile krav er det i dag i utgangspunktet ikke lengre mulig å få gjenåpnet denne dommen. En ny begjæring om gjenåpning av erstatningsdommen er imidlertid, etter hva jeg er kjent med, fremmet for Agder lagmannsrett.
Fetteren og hans families ønske om at det gjennom lovendring skal legges til rette for gjenåpning av erstatningsdommen er svært forståelig. Saken viser at det kan være behov for lovendringer for å unngå tilsvarende saker i fremtiden. Jeg vil veldig gjerne også kunne bidra til å løse denne saken, men det er vanskelig å love at eventuelle lovendringer vil kunne gis virkning tilbake i tid. De rettslige spørsmålene er komplekse, og eventuelle lovendringer må gjelde generelt.