Skriftlig spørsmål fra Bård Hoksrud (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:250 (2022-2023)
Innlevert: 28.10.2022
Sendt: 28.10.2022
Besvart: 04.11.2022 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Bård Hoksrud (FrP)

Spørsmål

Bård Hoksrud (FrP): Vil nå regjeringen og statsråden flytte BPA fra kommunene til staten, etter at det i høringsrunden av NOU 2021:11 tydelig er vist til fra KS, mange av kommunene og et stort flertall av de funksjonshemmedes organisasjoner at det å flytte ordningen til staten er ønskelig?

Begrunnelse

I 2012 ble Sosialtjenesteloven og Kommunehelseloven slått sammen til Helse og omsorgstjenesteloven. For ordningen Brukerstyrt personlig assistanse (BPA), som er et viktig verktøy for mennesker med nedsatt funksjonsevne, fikk lovendringen konsekvenser. Dette oppfattet Stortinget og sommeren 2014 gikk et enstemmig Storting inn for å gjøre BPA til en rettighet. Rettigheten ble gjort gjeldende fra 1. januar 2015.
Men det var åpenbart at kommunene ikke i stor nok grad tok hensyn til funksjonshemmedes rettigheter. I 2017 sendte daværende Helseminister Bent Høie brev til alle norske kommuner. I brevet forklarte helseministeren at departementet hadde mottatt mange tilbakemeldinger fra funksjonshemmede, som opplevde å ikke få innfridd sine rettigheter. Dessverre fortsatte kommunene med ulik saksbehandling, noe funksjonshemmede opplevde som diskriminerende.
I 2019 så Regjeringen Solberg seg nødt til å nedsette BPA- utvalget som skulle se på funksjonshemmedes fremtidige levekår. BPA- utvalget fremla sin NOU 2021:11 og denne har nå vært ute på høring.
Helt siden 2012, altså i ti år, har det vist seg at kommunens håndtering i tildeling av BPA, ikke fungerer. Stortinget har med jevne mellomrom fått spørsmål om BPA- ordningen, og det er kanskje på tide å nå lage en assistanseordning som fungerer slik den skal.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: NOU 2021:11 Selvstyrt er velstyrt ble sendt på høring i mars 2022, med ordinær høringsfrist 1. juli i år. Flere kommuner, blant annet Oslo og Bærum, ba om utsatt høringsfrist for å få høringsuttalelsen politisk behandlet før den ble avgitt departementet. Alle forespørsler om utsatt høringsfrist ble derfor innvilget frem til 25. september 2022.
Av mandatet, som ble godkjent under Solberg-regjeringen, fremkommer det at det skal ligge til grunn at ordningen fortsatt skal være et kommunalt ansvar, og utvalget skulle vurdere endringer i regelverket opp mot det kommunale selvstyret.
Departementet har mottatt 187 høringssvar, hvor majoriteten av høringssvarene kommer fra kommuner, organisasjoner og ideelle aktører. Det er 92 kommuner som har avgitt uttalelse. Videre har departementet mottatt uttalelse fra 45 ulike organisasjoner og ideelle aktører. Høringssvarene blir nå vurdert i departementet og vil være med på å danne grunnlag for videre oppfølging av utredningen.