Bård Ludvig Thorheim (H): I nylig utstedte høringsdokumenter fra regjeringen i forbindelse med åpning av områder for leting og utvinning av havbunnsmineraler er det gjort en betydelig avgrensning av utredningsområdet i vedlagt i kart under utkast til beslutning. Avgrensningen er ikke grunngitt i den vedlagte rapporten fra Oljedirektoratet eller i høringsdokumentene for øvrig.
Hva er begrunnelsen og kriteriene for den geografiske avgrensningen av utredningsområdet som er foretatt av regjeringen?
Begrunnelse
Da Solberg-regjeringen startet åpningsprosessen for leting etter og utvinning av havbunnsmineraler ble det definert et utredningsområde for konsekvensutredningen tilsvarende 592 500 km². Området ble definert ut fra ressursfaglige vurderinger.
I høringsdokumentene fra Støre-regjeringen legges det samme utredningsområdet til grunn i analyser og omtale. Unntaket er i utkast til beslutning i høringsdokumentene hvor det vises til et vedlagt kart som viser et betydelig avgrenset utredningsområde sammenlignet med det opprinnelige utredningsområdet og hva som er omtalt i de øvrige høringsdokumentene. Det virker i utkast til beslutning å være gjort nærmere en halvering av området som skal utredes for åpning og som Støre-regjeringen legger til grunn for den videre prosess. Det er naturlig at slike store endringer er godt begrunnet og at begrunnelsen er offentlig kjent.
En slik endring er betydelig og har store konsekvenser for potensialet for fremtidig leting etter og utvinning av havbunnsmineraler på norsk sokkel. Det fremstår merkelig at grunnlaget for avgrensningen ikke er eksplisitt omtalt i høringsdokumentene. Det er av offentlig interesse å få vite kriteriene for de geografiske avgrensningslinjer som er trukket opp og mer generelt hva den betydelige reduksjonen av utredningsområdet er begrunnet i.