Mahmoud Farahmand (H): Tidligere i år innkalte statsråden politidirektøren til hastemøte om anskaffelsen av de kinesiske DJI-dronene, som er omtalt i mitt spørsmål til skriftlig besvarelse nr. 241 (2021-2022). Møtet resulterte i ordre fra statsråden om ny gjennomgang av risikoen knyttet til disse.
Hadde statsråden per 2. november 2022 selv lest hele gjennomgangen hun selv hastebestilte av politidirektøren, og hva er i så fall hennes vurdering av risikoen for misbruk av den kinesiske droneteknologien sett opp mot NSMs risikorapport for 2022?
Begrunnelse
Høyre har ved flere anledninger reagert på at justis- og beredskapsministeren har gått til anskaffelse av kinesisk droneteknologi til bruk i politiet. Da Høyre tok dette opp med statsråden, reagerte hun med å nærmest umiddelbart hasteinnkalle politidirektøren for å få en redegjørelse. 7. januar 2022 sa statsråden følgende til NRK:
"Kinesiske selskaper kan ikke få kontrakter i Norge dersom det utgjør en trussel mot vår sikkerhet".
Og det skulle bare mangle.
Det er derfor oppsiktsvekkende å høre at statsråden som ubestridelig hadde ansvaret da avtalen om å kjøpe kinesisk teknologi ble inngått, ikke har fulgt opp arbeidet hun startet. Til NRK forteller statsråden nemlig 31. oktober 2022 – om lag 10 måneder senere - at hun ikke har
"sett gjennomgangen det vises til enda, og forutsetter at POD har gjort grundige og gode vurderinger av dette kjøpet".
Uten å ha lest vurderingen hun selv mente var så viktig å få at hun hastebestilte den, er hun – jf. svar på spørsmål til skriftlig besvarelse nr. 241 og 275 (2021-2022) - altså helt trygg på at det er ufarlig at kinesisk teknologi får en sentral rolle i politiets operative tjeneste, til tross for at Nasjonal Sikkerhetsmyndighet i årets risikorapport uttaler at
"ved bruk av kinesisk produsert teknologi bør legge til grunn at informasjon kan samles inn og videreformidles til kinesiske myndigheter og kinesisk etterretning".
Jeg ber statsråden svare konkret på begge delene av spørsmålet mitt.