Skriftlig spørsmål fra Seher Aydar (R) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:317 (2022-2023)
Innlevert: 04.11.2022
Sendt: 04.11.2022
Besvart: 14.11.2022 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Seher Aydar (R)

Spørsmål

Seher Aydar (R): Er statsråden enig i at OUS sitt forslag om å gjøre innsparinger i klinikk for psykisk helse og avhengighet på 200 millioner ikke er i tråd med regjeringens oppdragsdokument til HSØ der «Styrke psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling» står som det første av tre hovedmål og det at det foreligger et stortingsvedtak om at ingen flere døgnplasser i psykisk helse skal legges ned, og vil hun i så fall gjøre noe for å sikre at OUS ikke gjennomfører dette kuttet?

Begrunnelse

I spørretimen 26. oktober løftet jeg en diskusjon om regjeringens rom til å styre helseforetakene og ga flere eksempler der helseforetakene ikke har fulgt politisk vedtatte eller formulerte mål. Statsråden uttalte da dette:

«Jeg er veldig glad for at det ble regjeringsskifte, for jeg mener at helseforetaksmodellen legger opp til god mulighet for politisk styring. Det er helse- og omsorgsministeren som er foretaksmøtet. Det er helse- og omsorgsministeren som gir oppdrag til sykehusene. Det er en styringsrett jeg er innstilt på å bruke.»

I går publiserte NRK en sak der det kommer fram at HSØ foreslår et kutt på 200 millioner i psykisk helse og rus, noe som blant annet vil innebære å legge ned 15 døgnplasser. Dette er åpenbart ikke i tråd med oppdragsbrevet for 2022 til HSØ fra departementet som løfter fram:

«Styrke psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling»

som første hovedmål og lover at det skal det utarbeides en ny opptrappingsplan som blant annet skal sikre økt kapasitet i spesialisthelsetjenesten og hindre nedbygging av sengeplasser. Følgende kvalitative mål er formulert for 2022:

«Styrke psykisk helsevern og TSB slik at tilbudet kan trappes opp for barn og unge, samt voksne med alvorlig psykisk lidelse. Forebygging og kvalitet skal prioriteres, og utfall av behandling skal vektlegges».

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Regjeringen har lagt fram et stramt budsjett for 2023, men har prioritert psykisk helse og rus gjennom en økt innsats innen disse fagområdene på 300 millioner kroner – herunder 150 millioner kroner til psykisk helsevern i sykehusene.
De regionale helseforetakene og helseforetakene utarbeider nå egne budsjetter for 2023. Helse Sør-Øst RHF har opplyst at det arbeides med omstillingstiltak i alle helseforetakene i regionen. Når det gjelder Oslo universitetssykehus arbeider alle klinikkene med effektiviseringstiltak for 2023, også Klinikk psykisk helse og avhengighet.
Helse Sør-Øst RHF oppgir at Klinikk for psykisk helse og avhengighet ved Oslo universitetssykehus har gjennomført en første idefase om mulige tiltak/konsepter med tanke på eventuell reorganisering av driften i høst. Disse skal utredes og risikovurderes, og forslagene skal vurderes opp mot behov før det gjøres noen beslutninger.
Helse Sør-Øst RHF oppgir at de vil sørge for at føringer som er lagt for psykisk helsevern etterleves i helseforetakene, herunder styrking av tilbudet til barn og unge og voksne med alvorlige psykiske lidelser.
Jeg vil for øvrig vise til at de regionale helseforetakene og helseforetakene har et helhetlig ansvar og selv må vurdere hvordan driften skal innrettes og omstillingstiltak skal gjennomføres innenfor de overordnede føringene som blir gitt. Det vil pågå krevende budsjettprosesser ved alle landets helseforetak framover som jeg ikke kan gå inn i. Jeg legger til grunn at de regionale helseforetakene legger til rette for at sørge for-ansvaret kan oppfylles med god og forsvarlig behandling også innenfor psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert behandling av ruslidelser fremover.