Skriftlig spørsmål fra Tobias Drevland Lund (R) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:381 (2022-2023)
Innlevert: 11.11.2022
Sendt: 14.11.2022
Besvart: 18.11.2022 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Tobias Drevland Lund (R)

Spørsmål

Tobias Drevland Lund (R): Hva gjøres for å løse situasjonen for langtidsboende ureturnerbare asylsøkere på norske mottak?

Begrunnelse

Situasjonen for langtidsboende på asylmottak er dyster, enten de er såkalt papirløse eller ureturnerbare av ulike grunner. De bor i Norge, og mange har bodd her lenge, men har få eller ingen rettigheter eller muligheter til å ta del i landet de bor i. De får ikke ta utdanning, komme i jobb og mangler tilgang til helsetjenester utover det som er akutt eller livsnødvendig. Noen har bodd så mye som 20 år på asylmottak uten å få opphold eller løsning på situasjonen sin.
Denne gruppen mennesker lever et liv i limbo og lever i håpløshet. De har flyktet fra sine hjemland, men står bom fast i Norge. Mange av dem opplever stor psykisk uhelse som resultat av situasjonen de står i. Dette er mennesker som kunne blitt en ressurs for samfunnet og lokalmiljøene sine, men som aldri får muligheten til dette.
I 2021 kom en engangsløsning for eldre asylsøkere med avslag og lang oppholdstid i Norge på plass. Personer som passet til kriteriene som ble satt for denne engangsløsningen skulle gis oppholdstillatelse på humanitært grunnlag etter utlendingsloven § 38.
Det bes om at statsråden redegjør for hva som gjøres for langtidsboende på asylmottak.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Asylsøkere som har oppholdt seg lenge på asylmottak, har fått endelig avslag på sine asylsøknader etter behandling av sakene i Utlendingsdirektoratet (UDI) og i klageinstansen Utlendingsnemnda (UNE). Det kan også ha vært fremsatt en eller flere omgjøringsanmodninger som ikke har ført frem, og sakene kan i tillegg ha blitt behandlet av norske domstoler.
De som har fått endelige avslag på sine asylsøknader, har plikt til å reise tilbake til hjemlandet innen en gitt utreisefrist. Gjør de ikke det, er de ulovlig i Norge. Jeg bemerker at de fleste av de som mange omtaler som «ureturnerbare», i realiteten ikke er det. Selv om norske myndigheter ikke får returnert dem mot deres vilje (såkalt «tvangsretur»), kan de reise hjem av eget tiltak. Det er svært få land (om noen) som ikke tar imot sine egne borgere dersom de reiser tilbake på egenhånd.
Den forrige regjeringen etablerte en midlertidig ordning (engangsløsning) som skulle lette situasjonen for en gruppe asylsøkere uten oppholdstillatelse i Norge, men som likevel har oppholdt seg her i 16 år eller mer. Personer i denne gruppen fikk en ny mulighet til å få oppholdstillatelse. Jeg ønsker ikke å innføre en ny form for løsning for de som ikke fyller vilkårene for oppholdstillatelse etter denne ordningen eller etter andre bestemmelser i utlendingsregelverket. Det er ikke aktuelt å innføre regler som gir rett til å få oppholdstillatelse, eventuelt etter et visst antall år, dersom man ikke følger den nevnte plikten til å reise hjem. Det vil kunne undergrave legitimiteten til asylinstituttet og oppmuntre til ulovlig opphold. Det er signaler denne regjeringen ikke ønsker å sende.
Alle asylmottak skal ellers gjennomføre informasjonsprogram for sine beboere. En del av programmet er å realitetsorientere om konsekvenser av UDI og UNEs avslag, for eksempel bortfall av rettigheter, som skolegang og arbeid, informasjon om endringer i økonomi og begrensninger når det gjelder rett til helsehjelp og familieliv, for eksempel når det gjelder giftemål.
En annen og viktig del av programmet er å motivere til retur og øke beboerens bevissthet om returmuligheter og reetablering i hjemlandet. Utlendinger kan søke om assistert retur hvis de har fått avslag på søknaden sin om beskyttelse (asyl) eller på en annen søknad om opphold i Norge. Støtten kan omfatte flybillett til hjemlandet, helsesjekk og nødvendige vaksiner, hjelp til å skaffe pass og reisedokumenter, rådgivning fra International Organization for Migration (IOM) i Norge, hjelp til å planlegge reisen og økonomisk tilskudd.