Skriftlig spørsmål fra Seher Aydar (R) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:387 (2022-2023)
Innlevert: 12.11.2022
Sendt: 14.11.2022
Besvart: 21.11.2022 av utenriksminister Anniken Huitfeldt

Seher Aydar (R)

Spørsmål

Seher Aydar (R): Kjemivåpenkonvensjonen innebærer forbud mot utvikling, produksjon, lagring og bruk av kjemiske våpen samt ødeleggelse av slike våpen. 193 land har skrevet under konvensjonen, inkludert Tyrkia som anklages for bruk av kjemiske våpen. Internasjonale legeforeningen mot atomvåpen (IPPNW) Sveits og Tyskland skriver i en rapport at en uavhengig etterforskning av mulige brudd på kjemivåpenkonvensjonen er nødvendig. The World Medical Association ber også om en uavhengig undersøkelse.
Kommer Norge til å bidra til en uavhengig undersøkelse?

Begrunnelse

Bruk av kjemiske våpen er en alvorlig krigsforbrytelse. Norge er alliert med Tyrkia gjennom NATO, og et av landene som har skrevet under kjemivåpenkonvensjonen. Regjeringa kan derfor ikke overse informasjon om mulig bruk av kjemiske våpen.
I følge Kurdistans Arbeiderparti (PKK) som har publisert informasjon, bilder og videoer bruker tyrkiske militærstyrker kjemiske våpen.
International Physicians for the Prevention of Nuclear War (IPPNW) Sveits og Tyskland gjennomførte et oppdrag 20–27 september for å samle informasjon om påstått bruk av kjemiske midler under militære operasjoner i Nord-Irak. I rapporten publisert oktober 2022, skriver de at

“In the course of this mission, some indirect evidence for possible violations of the Chemical Weapons Convention was found.”

De skriver videre at de ikke fikk gjennomført en fullstendig undersøkelse fordi de ble nektet nødvendig tilgang. De påpeker at et oppdrag for å finne fakta ikke handler om å "bevise" bruken av kjemiske våpen, men det handler om å avdekke sannheten. Det er sentralt for å opprettholde den sterke internasjonale normen mot kjemiske våpen. De ber om en uavhengig etterforskning av mulige brudd på kjemiske våpenkonvensjonen som de beskriver som akutt nødvendig.
The World Medical Association (WMA) skrev på sine nettsider at de slutter seg til dem som ber om en uavhengig gransking av om kjemiske våpen ble brukt av tyrkiske myndigheter mot PKK (26.10.22).
Leder i legeforeningen i Tyrkia, Şebnem Korur Fincancı, ble pågrepet etter uttalelser om at tyrkiske styrkers bruk av kjemiske våpen bør undersøkes. Hun har senere utdypet :

I stated that these involuntary movements could occur with the effect of a chemical getting hold of the nervous system and that an effective investigation should be carried out in relation to this if there were allegations that a chemical had been used. I stated that if there was death, it was necessary to make a medical investigation according to the Minnesota Protocol and that it is compulsory that the investigation should be carried out by independent institutions since this is considered as a war crime in the scope of the Geneva Convention... Opening an investigation to the one who is saying ‘an investigation should be made’ gives the impression of concealing a crime...”.

Anniken Huitfeldt (A)

Svar

Anniken Huitfeldt: Jeg ser med bekymring på økt militær aktivitet i Nord-Irak. Norge er opptatt av at stridende parter i alle sammenhenger etterlever internasjonal humanitærrett, herunder reglene om beskyttelse av sivile i væpnet konflikt. Vi forventer at alle parter respekterer folkeretten.
Tyrkia, som Norge, er part i konvensjonen om forbud mot utvikling, produksjon, lagring og bruk av kjemiske våpen samt ødeleggelse av slike våpen (CWC). Medlemslandene forplikter seg til å ødelegge eventuelle eksisterende våpenlagre. Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) overvåker at alle medlemslandene følger konvensjonens bestemmelser og foretar regelmessige inspeksjoner. Kjemiske våpen er masseødeleggelsesvåpen, og konvensjonens totalforbud er et viktig bidrag til det globale fredsbevarende arbeidet. Tyrkia er part i alle grunnleggende internasjonale nedrustnings- og ikke spredningsregimer.
Påstander om brudd på kjemivåpenkonvensjonen er noe Norge tar på største alvor. Norge, som OPCW, følger med på all informasjon om mulige brudd på konvensjonen. Jeg er kjent med rapporten representanten viser til. Dette er så langt ubekreftede påstander og som ikke har vært på dagsorden i OPCWs beslutningsorganer. Norge vil fortsette å ha dialog med nærstående land om saken.