Anna Molberg (H): Hva mener statsråden om å eventuelt utvide fleksibiliteten i arbeidsmiljøloven med tanke på sesongarbeidere i landbruket så lenge krav til pauser og arbeidsforholdene for øvrig er ivaretatt, og har statsråden forståelse for at det for sesongarbeidere som arbeider i korte perioder kan være positivt å få jobbe flere timer i uken dersom de selv ønsker det?
Begrunnelse
Gjennom sommeren har debatten om arbeidstid for sesongarbeidere i landbruket fått mye oppmerksomhet. Flere enkeltbønder, Gartnerhallen og NHO Mat viste til at arbeidsmiljølovens arbeidstidsbestemmelser kan oppleves begrensende for bønder som leier inn sesongarbeidere fra utlandet. Produsenter har både et stort behov for arbeidskraft i en kort og intens sesong, og har også arbeidere som ønsker å jobbe mest mulig. Bonde Gjermund Kristoffersen ved Elstøen Gartneri AS er en av Norges største salatprodusenter ved Tyrifjorden og viser i avisen Nationen til at arbeidsmiljøloven ikke er tilpasset et sesongbasert norsk landbruk, og etterlyser en debatt om muligheten til å kunne jobbe utover de timene regelverket tillater i dag. Landbruket er i en særstilling når det kommer til sesongarbeid. Mye arbeid må gjøres på kort tid i oppholdsvær. Man er presset på tid og har et stort behov for intensivt arbeid i korte perioder. Arbeidskraft reiser langt, med ett formål for øyet; å arbeide mest mulig på kortest mulig tid. Da er det ikke nødvendigvis mye fritid og ufrivillig lediggang som er behovet for den enkelte arbeidstaker akkurat i disse tilfellene.