Geir Jørgensen (R): Hvordan sikrer Norge at mudring av nye havner skjer med best tilgjengelig teknologi (BAT) og lavest mulig miljøpåvirkning?
Begrunnelse
Flere steder i Norge skal de mudres for å gjøre plass til større og tyngre skip i innfartsårer til havner. Både i Fredrikstad og Mo i Rana foreligger slike planer. I Fredrikstad er sågar prøvemudringen i gang. En av betingelsene for tillatelsen miljødirektoratet ga til mudringen i Fredrikstad er at det skal gjøres så skånsomt som mulig, med best tilgjengelig teknologi (BAT) slik at forurensning minimeres. Neptune Network som følger prøvemudringen nøye, har dokumentert at dette ikke er tilfellet. Mudringen skjer med gravemaskiner, og ikke gjennom mer skånsomme metoder.
En annen stor utfordring med mudring av havner er deponering av massene. Ved mudring virvles det opp gamle masser, fra en tid da industri og husholdninger dumpet sitt avfall direkte i sjøen. Her ligger det miljøgifter og annet farlig avfall. Rødt er bekymret for at det både i Fredrikstad og Mo i Rana er planlagt for å deponere massene i sjøen. Massene fra mudringen i Mo i Rana skal dumpes i et deponi i Ranfjorden. Like ved der massene skal dumpes, ligger et gytefelt for torsk av nasjonal verdi. Det er det største i Nordland. Kysttorskbestanden har hatt en negativ utvikling de siste tiårene og derfor bør gytefeltene, da særlig de av nasjonal verdi, prioriteres og ivaretas. Fiskeridirektoratet skrev dette i sitt høringssvar om deponeringen i Ranfjorden:
“Utslipp av fine partikler kan være skadelig for fisk. De tidlige livsstadiene hos for eksempel torsk er mest utsatt for negativ påvirkning av fine partikler, fordi unge torskelarver spiser partikler av samme størrelse.”
Likevel ble tillatelse gitt. Når det gjelder deponiet for massene i Fredrikstad så har Hvaler kommunestyre nylig dratt i nødbremsen og sagt nei til sjødeponiet som var planlagt der. Det er et godt vedtak, men det er behov for en overordnet nasjonal politikk for å stoppe bruken av sjødeponi.
Norge leder FNs havpanel. Fra den posisjonen jobber vi for renere og mer levende hav over hele verden. Like viktig er det å sikre at vi gjør det vi kan her hjemme.