Skriftlig spørsmål fra Kjell Ingolf Ropstad (KrF) til arbeids- og inkluderingsministeren

Dokument nr. 15:414 (2022-2023)
Innlevert: 16.11.2022
Sendt: 16.11.2022
Besvart: 23.11.2022 av arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen

Kjell Ingolf Ropstad (KrF)

Spørsmål

Kjell Ingolf Ropstad (KrF): Fedrelandsvennen skriver 16.11.22 om ekteparet Yana og Andrii som flyktet sammen fra krigen i Ukraina. Norske myndigheter ved IMDi har nå bestemt at Yana skal bo i Lørenskog og ikke sammen med ektemannen i Kristiansand. Flytter hun til ektemannen mister hun alle rettigheter til økonomisk støtte og norskkurs.
Hvorfor kan ikke Yana og Andrii bo sammen, og vil statsråden sikre at Norge ikke bidrar til å splitte familier på denne måten framover?

Marte Mjøs Persen (A)

Svar

Marte Mjøs Persen: Jeg ber om forståelse for at jeg som arbeids- og inkluderingsminister ikke kan kommentere konkrete enkeltsaker.
Ansvaret for å be kommunene om å bosette flyktninger er delegert til Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi). Jeg har derfor forelagt saken for IMDi. IMDi skal sørge for at familier ikke splittes i bosettingsprosessen, og at ektefeller blir bosatt i samme kommune. Når bosettingen er avtalt med en kommune og gjennomført, avslutter IMDi saken.
Flyktninger står fritt til å takke nei til bosetting med offentlig hjelp. De står også fritt til å flytte fra tildelt bosettingskommune, dette omtales som sekundærbosetting. Integreringsloven regulerer flyktningenes rettigheter og plikter. Rett til introduksjonsprogram og introduksjonsstønad gjelder kun i kommunen hvor personen er bosatt etter avtale mellom kommunen og IMDi. Om en flyktning flytter før introduksjonsprogrammet er avsluttet og flyttingen ikke er avtalt mellom de aktuelle kommunene, mister vedkommende rett og plikt til introduksjonsprogram med tilhørende introduksjonsstønad, og kan også miste rett til sosiale tjenester i tilflyttingskommunen. For å få fulle rettigheter etter integreringsloven ved sekundærbosetting, må denne bosettingen være avtalt. Tilflyttingskommunen kan velge å tilby introduksjonsprogram og annen støtte dersom kommunen ønsker dette.
Integreringstilskuddet følger flyktningens folkeregistrerte adresse. Ved flytting blir integreringstilskuddet utbetalt til fraflyttingskommunen ut inneværende og påfølgende måned. Deretter mottar tilflyttingskommunen tilskuddet. Dersom det oppstår tvist om deling av integreringstilskuddet mellom kommuner, avgjør IMDi tvisten.