Skriftlig spørsmål fra Grunde Almeland (V) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:438 (2022-2023)
Innlevert: 17.11.2022
Sendt: 18.11.2022
Rette vedkommende: Arbeids- og inkluderingsministeren
Besvart: 28.11.2022 av arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen

Grunde Almeland (V)

Spørsmål

Grunde Almeland (V): Har kulturministeren gjort seg kjent med hvordan endringene i regelverket for inn- og utleie fra bemanningsforetak påvirker arrangører, og hvordan vil regjeringen sikre at disse konsekvensene av forslaget til endringer i regelverket unngås?

Begrunnelse

Arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget har nå en sak til behandling som vil kunne ramme kultur- og idrettsarrangement svært hardt; regjeringens forslag til endringer i regelverket for inn- og utleie fra bemanningsforetak, Prop. 131 L (2021-2022).
Dersom forslaget går igjennom slik det står vil det for fremtiden bli ekstremt krevende å gjennomføre større arrangementer. Større arrangementer er avhengig av tilgang til mye arbeidskraft i korte perioder til riggarbeid for å kunne gjennomføre. Dette er arbeid som er underlagt betydelig grad av styring og kontroll og derfor tjenester som må leveres som innleie, ikke som entreprise. Uten tilgangen til innleie av bærehjelp og riggere blir ikke scener bygget, høyttalere og lyskastere hengt opp, eller tatt ned, og gjennomføring blir ekstremt krevende å få til. Konsekvensene for arrangementsvirksomhet vil kunne bli svært alvorlige, en rekke festivaler kan måtte legge ned og svært mange konserter, idrettsarrangementer mv. vil ikke kunne gjennomføres. For de som i dag jobber med å rigge opp, gjennomføre, og rigge ned arrangementer, vil forslaget slik det står ha en effekt som går tvert imot intensjonen med forslaget. Det vil føre til færre faste arbeidsforhold og uforutsigbar tilgang til spredte oppdrag som i sin natur er for korte til å opparbeide sosiale rettigheter, eller erstattes av utenlandsk arbeidskraft og frilansere. Mer løsarbeideri, og mer sosial dumping.

Marte Mjøs Persen (A)

Svar

Marte Mjøs Persen: Regjeringen har fremmet en lovproposisjon til Stortinget med forslag til innstramminger i regelverket for innleie fra bemanningsforetak. Det foreslås blant annet at adgangen til innleie «når arbeidet er av midlertidig karakter» oppheves.
Jeg har forståelse for at blant annet arrangementssektoren kan ha et varierende aktivitetsnivå som innebærer at arbeidskraftbehovet svinger. Jeg ser også at det noen ganger kan være mer hensiktsmessig å kjøpe spesialiserte funksjoner fra andre, enn å ha kompetansen fast hos seg selv. Et sentralt formål med regjeringens forslag er samtidig å bygge opp under topartsforholdet mellom arbeidstaker og arbeidsgiver, og begrense bruken av innleie som tilknytningsform i norsk arbeidsliv. Dette betyr at regjeringen i størst mulig grad ønsker faste og direkte ansettelser.
Forslaget om å oppheve adgangen til innleie «når arbeidet er av midlertidig karakter», innebærer at innleie fra bemanningsforetak i hovedsak begrenses til å gjelde reelle vikariater. Det vil dessuten fortsatt være mulig å knytte til seg arbeidskraft for eksempel gjennom direkte midlertidig ansettelse, leie fra produksjonsbedrifter, samt organisering av oppdrag gjennom entrepriser. Bedrifter som er bundet av tariffavtale inngått med fagforening med innstillingsrett, kan i tillegg avtale innleie med de tillitsvalgte hvis vilkårene for dette er oppfylt. Regelverket vil derfor fortsatt ha mekanismer som sikrer fleksibilitet.