Rasmus Hansson (MDG): Det svært farlige syntetiske opioidet protonitazen er påvist ved flere overdoser i Norge den siste tiden. I et uregulert marked for rusmidler risikerer man at brukere kjøper stoffer som har et annet innhold enn det som markedsføres, og andre styrkegrader. Når rusbrukere ikke har mulighet til å analysere stoffet øker faren for dødelige utfall.
Vil regjeringen derfor være med på å redusere risikoen for skader og overdoser ved å tilrettelegge for rusmiddelanalysetjenester i norske byer?
Begrunnelse
I dag finnes kun ett rusmiddelanalysetjenestetilbud i Norge, drevet av Foreningen Tryggere Ruspolitikk(FTR) i Oslo. Tilbudet er dessverre ikke tilgjengelig for mennesker over hele landet da brukere må oppsøke tilbudet selv for å kunne teste stoffet sitt. På toppen av dette får FTR heller ikke offentlig og forutsigbar finansieringsstøtte, som gjør at tilbudet risikerer å legges ned i nær fremtid.
Vi vet at bruk av ulovlige rusmidler forekommer. Spørsmålet er derfor om vi skal gjøre det tryggere eller farligere å bruke slike rusmidler. Skal vi få til tryggere rusbruk i Norge må vi tilrettelegge for at stoff kan analyseres samtidig som vi satser på andre tiltak som forebygger skadelig rusbruk i utgangspunktet.
Å skape en analysetjeneste som er allsidig nok til å analysere mange ulike stoffer, krever investeringer. I dag er ikke analysetjenesten til FTR utstyrt med massespektrometer, som kreves for å kunne oppdage protonitazen, siden det både er farlig i ekstremt små mengder og ikke fanges opp av hurtigtester laget for fentanyl. Staten bør derfor gå inn med støtte til organisasjoner som FTR eller tilgjengeliggjøre slike analysetjenester fra offentlige myndigheter sin side, slik at vi ikke risikerer at flere får i seg slike stoffer uvitende om hva de inntar.
Før slike tilbud er på plass er det viktig at alle de aktuelle brukerne får et godt nok tilbud om lovlige opioider fra offentlige myndigheter, slik at de ikke oppsøker det uregulerte og ulovlige markedet. Det er viktig at regjeringen sørger for at helsetjenestene rundt omkring i landet har kapasitet til å skrive ut slike stoffer i tiden fremover til brukerne som trenger det. Et siste alternativ kan være at helsemyndighetene lager egne immunologiske hurtigtester for stoffer som protonitazen, slik man har for fentanyl.