Skriftlig spørsmål fra Olaug Vervik Bollestad (KrF) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:508 (2022-2023)
Innlevert: 24.11.2022
Sendt: 24.11.2022
Besvart: 01.12.2022 av kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen

Olaug Vervik Bollestad (KrF)

Spørsmål

Olaug Vervik Bollestad (KrF): I regjeringens nye forskrifter om tilskudd til frivillighetssentraler utelukkes frivillighetssentraler som eies og drives av menigheter i Den norske Kirke. Kun kommunalt eide, eller de som er eid av frivillige organisasjoner registrert i frivillighetsregisteret kan søke.
Ligger det en bevisst vilje om å ramme de kirkelige frivillighetssentralene bak endringen, og om ikke vil regjeringen sikre at også frivillighetssentraler drevet av kirken blir søknadsberettiget?

Begrunnelse

Etter regjeringens nye retningslinjer må en frivillighetssentral være eid av kommuner eller frivillige organisasjoner som er registrert i Frivillighetsregisteret jfr. §7 i de nye retningslinjene. Den norske Kirke kan ikke være med i dette registeret, og kan derfor ikke søke. Det framstår merkelig om veldrevne frivillighetssentraler som er viktige i lokalsamfunnene ikke skal kunne søke om støtte fordi de er utelukket fra en registerordning.

Anette Trettebergstuen (A)

Svar

Anette Trettebergstuen: Det enkle svaret er nei. Det har ikke vært intensjonen å utelukke frivilligsentraler som eies og drives av menigheter i Den norske kirke fra ordningen for frivilligsentraler. Vi vil derfor i søknadsåret 2023 være fleksible og sørge for at kommuner som søker på vegne av menighetseide frivilligsentraler som har mottatt støtte tidligere vil få disse søknadene godkjent. Så vil vi i dialog med Den norske kirke og Norges Frivilligsentraler finne en varig løsning.
Det som imidlertid har vært meningen er å rette opp i den feilen som ble begått da forrige regjering fikk gjennomslag for at tilskuddet til frivilligsentraler skulle overføres til kommunene gjennom innbyggertilskuddet. Nå har vi ordnet opp i dette og fått på plass en forutsigbar tilskuddsordning som sikrer øremerket finansiering til frivilligsentraler over hele landet.
Frivilligsentralene er viktige møteplasser for folk og mellom den lokale frivilligheten og kommunen. Regjeringa ønsker å styrke denne rollen. Vi vil gi frivilligsentralene rom for å finne gode løsninger på lokale utfordringer og gjennom dette nye rammeverket bidrar vi til det.
Målet vårt er at Frivilligsentralene skal stimulere til frivillig innsats, være åpne møteplasser for befolkningen og være et bindeledd mellom kommunen og frivillig sektor. Det var ikke intensjonen å avgrense mot disse seks frivilligsentralene som er eid og drevet av Den norske kirke. Men det var en hensikt å styrke frivilligsentralen som selvstendig enhet og avgrense mot andre eiere og driftere enn kommuner og frivillige organisasjoner.