Margret Hagerup (H): Mener statsråden at varig tilrettelagt arbeid ikke handler om faktisk verdiskaping og arbeid, men at det kun handler om å skape en meningsfull hverdag for unge uføre?
Begrunnelse
I NRK kan vi 23. november lese om Ingrid Rebecca Ovenstad Simensen og Isabella Holth Voie hos Eiker vekst som ber regjeringen om å sørge for flere varig tilrettelagte arbeidsplasser. Regjeringens budsjettforslag vil gi 150 færre VTA-plasser, noe som resulterer i at ungdommer som Ingrid og Isabella kan risikere å havne hjemme i sofaen. Høyre har lagt inn 1 000 VTA-plasser i sitt alternative budsjett. VTA er et viktig arbeidstilbud til uføretrygdede som har behov for spesiell tilrettelegging og tett oppfølging. Flere VTA-plasser styrker tilbudet til en sårbar gruppe, og bidrar til inkludering i arbeidslivet.
I saken siteres statssekretær Tomas Norvoll følgende:
«De menneskene vi snakker om her er ikke arbeidsledige. De er unge uføre. Inntekten deres kommer fra uføretrygd. Det vi diskuterer her er hvordan de skal få en meningsfull hverdag.»
Det er en oppsiktsvekkende uttalelse fra statssekretæren.
Personer med varig tilrettelagt arbeid blir ansatt i bedriften, noe som innebærer at de får en arbeidskontrakt på lik linje med andre arbeidstakere, etter arbeidsmiljølovens bestemmelser. Det er altså snakk om arbeidsplasser - ikke aktivitetstilbud.