Skriftlig spørsmål fra André N. Skjelstad (V) til kommunal- og distriktsministeren

Dokument nr. 15:521 (2022-2023)
Innlevert: 25.11.2022
Sendt: 25.11.2022
Besvart: 01.12.2022 av kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik

André N. Skjelstad (V)

Spørsmål

André N. Skjelstad (V): Vil regjeringen bidra til at fylkeskommunene er i stand til å beholde nøkkelkompetanse også etter at de oppløses?

Begrunnelse

Regjeringen har startet en prosess med å reversere deler av regionreformen og kommunereformen. Tilbake sitter en rekke ansatte og fagpersoner i fylkene som har vært med på en krevende sammenslåing, og går en like krevende oppsplitting i møte.
I Hurdalsplattformen la regjeringen fram en prosess for deling av fylker og kommuner som ønsket det, og flere fylker valgte å utrede deling. Fra utredningene kan vi lese at Viken fylkeskommune frykter en økt belastning på sine medarbeidere som følge av forventet tap av kompetanse og nøkkelpersonell, samt utfordrende rekrutteringsprosesser i fylkesadministrasjonen. Ifølge fylkesadministrasjonens utredning vil en deling av fylket innebære flere risikofaktorer som kan ha negativ effekt på arbeidsmiljøet.
Også Vestfold og Telemark oppgir en frykt for å miste nøkkelpersonell ved deling av fylket, spesielt innen samferdselssektoren. I forbindelse med regionreformen ble store deler av veiadministrasjonen overført til fylkene fra Statens Vegvesen. Svekkede fagmiljøer vil gi store utfordringer med å løse oppgaver som utbygging, drift, vedlikehold og forvaltning av fylkesveiene, ifølge fylket selv. Viken anslår også at det er sannsynlig at konsekvenser av mindre tilgjengelig ressurser i stabs- og støttefunksjoner vil kunne få merkbare konsekvenser for tjenesteproduksjon.

Sigbjørn Gjelsvik (Sp)

Svar

Sigbjørn Gjelsvik: Regjeringa har gitt tvangssamanslåtte fylkeskommunar høve til å søke om deling, slik at innbyggjarane kan få tilbake sine tidlegare fylke. Stortinget har vedteke at Viken, Vestfold og Telemark og Troms og Finnmark fylkeskommunar skal delast. Dei nye fylka trer i kraft frå 1.1 2024. Organisasjonsendringar kan innebere krevjande prosessar, både når ein skal slå seg saman og når ein skal etablere nye fylke. Det er fylkeskommmunane sitt ansvar å leggje til rette for gode prosessar lokalt, som ivaretek dei tilsette og dei kompetansebehova fylkeskommunane vil ha for å kunne løyse sine oppgåver. Det er eg trygg på at dei vil gjere på ei god måte.