André N. Skjelstad (V): Hvordan vil regjeringen jobbe sammen med Finnmark for å redusere frafallet i videregående opplæring i fylket?
Begrunnelse
Frafallet i videregående opplæring har bedret seg de siste årene, og ligger nå på over 80 pst. i landsgjennomsnitt på alle studieprogram. I de tre nordligste fylkene, særlig Finnmark, er derimot frafallet i videregående skole større enn i resten av landet. Nesten en av tre elever fullfører ikke i løpet av fem/seks år, og på yrkesfaglige studieprogram er tallet nærmere 40 pst.
I fylkesrådet i Troms og Finnmark sin utredningen som ligger til grunn for vedtaket om oppsplitting legges det til grunn at det vil være 100 personer flere i aldersgruppen 16-18 enn det som framkommer av framskriving av faktiske innbyggertall. Dette er en aldersgruppe som utgjør en stor del av kostnadsnøkkelen for inntekter til fylket.
Nedgangen i befolkningstallet i aldersgruppen 16-18 år i Finnmark de siste årene innebærer at nye Finnmark fylkeskommune tar med seg et svært stort omstillingsbehov innen videregående opplæring. Dette vil ha stor betydning for skolestrukturen, og dermed også for tilbudet til ungdom i fylket.
Finnmark fylkesting vedtok et budsjett og en økonomiplan i kraftig ubalanse i sin siste ordinære budsjettsak i desember 2018. Regnskapene viser at Finnmark hadde med seg en gjeld på 2.5 milliarder kroner inn i Troms og Finnmark. Det er ikke synliggjort i utredningen av oppdelingen hva gjelden vil beløpe seg til i dag, og heller ikke hva det vil bety i økt rentebelastning på driftsbudsjettene.