Skriftlig spørsmål fra Morten Wold (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:588 (2022-2023)
Innlevert: 01.12.2022
Sendt: 02.12.2022
Besvart: 13.12.2022 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Morten Wold (FrP)

Spørsmål

Morten Wold (FrP): Kan statsråden redegjøre for hvordan embetsverket og myndighetene har vært involvert i avtaleinngåelsen mellom Babcock og Ancala Partners, og er det fritt frem for anbudsvinnere å selge virksomheten videre uten at det går gjennom noen form for kontrollorganer?

Begrunnelse

Slik det fremkommer av Dagens Næringsliv har britiske Babcock inngått avtale med Ancala Partners om å selge luftambulansevirksomheten. Ancala Partners eieres identitet er hemmelig. Det er svært alvorlig at førstelinjeberedskapen for norske helsetjenester opereres av mennesker vi ikke vet hvem er.
At politikere og involverte parter blir kjent med en slik avtaleinngåelse gjennom mediene, og ikke gjennom embetsverket, er svært spesielt og lite betryggende. Kontroll og sikkerhet i tjenestetilbudet bør være fremste prioritet, og slik saken fremgår har ikke det vært tilfelle.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Babcock International er indirekte aksjonær i Babcock Scandinavian Air Ambulance AS, det norske selskapet som har avtale om drift av ambulanseflytjenester. Det har siden juli i år vært offentlig kjent at Babcock International vil selge sine aksjer i den delen av virksomheten hvor det norske selskapet inngår. Babcock sin norske virksomhet inngikk i en større transaksjon, hvor Babcock International ønsker å selge ambulansevirksomhet i Norge, Spania, Portugal, Italia, Finland og Sverige. Etter at transaksjonen av aksjer er fullført, vil Ancala Infrastructure Fund bli ny indirekte aksjonær.
Luftambulansetjenesten HF ble informert om salgsavtalen direkte fra sin norske avtalepart, Babcock Scandinavian Air Ambulance AS i juli i år. Babcock understrekte da at de ikke forventet at eierskiftet skulle gi operasjonelle forstyrrelser eller endringer for deres ambulanseflyvirksomhet i Norge. Verken Luftambulansetjenesten HF, de regionale helseforetakene eller Helse- og omsorgsdepartementet har vært involvert i avtaleinngåelsen mellom Babcock International og Ancala.
Jeg har bedt de regionale helseforetakene, som i felleskap eier Luftambulansetjenesten HF, om en orientering om det forestående eierskiftet og opplysninger om ny eier. Jeg har også bedt om en risikovurdering og informasjon om eventuelle avtalemessige forhold eierskiftet berører.
Luftambulansetjenesten HF engasjerte Advokatfirmaet BAHR til å bistå i å gjennomføre undersøkelser og risikovurderinger av den fremtidige eieren, Ancala Partners. BAHR formidler at de har opplevd at Ancala har vært imøtekommende og har samarbeidet gjennom å dele informasjon som virksomheten ikke har vært rettslig forpliktet til. Partene inngikk en konfidensialitetsavtale som har gitt BAHR tilgang til informasjon under den forutsetning at de ikke gir denne videre. Det at Ancala i utgangspunktet ikke deler informasjon om investorenes identitet offentlig anses av BAHR som standard for denne typen virksomhet. Bakgrunnen for dette er blant annet at institusjonelle investorer ikke ønsker detaljert informasjon om sine investeringer i offentligheten.
BAHR er tydelige på at de gjennom sine undersøkelser og informasjon fra Ancala har fått innsyn i identiteten til alle investorene og de reelle rettighetshaverne i Ancala.
Helse Midt-Norge har informert meg om at det ikke er avdekket forhold som tilsier at eierskiftet vil få betydning for risikovurderingen av Babcock Scandinavian Air Ambulance AS. Jeg har heller ikke mottatt noen informasjon som tilsier at befolkningens tilgang til forsvarlige luftambulansetjenester påvirkes av eierskiftet.