Skriftlig spørsmål fra Seher Aydar (R) til statsministeren

Dokument nr. 15:652 (2022-2023)
Innlevert: 07.12.2022
Sendt: 08.12.2022
Besvart: 14.12.2022 av statsminister Jonas Gahr Støre

Seher Aydar (R)

Spørsmål

Seher Aydar (R): Hva vil statsministeren foreta seg for å sikre at habilitetsreglene praktiseres i henhold til gjeldende lovverk og veileder, og at Statsministerens kontor har nødvendig kontroll med praktiseringen, og er statsministeren komfortabel med at det overlates til private aktører å regulere Statsministerens kontors tilgang på nødvendig informasjon eller offentlighetens behov for innsyn?

Begrunnelse

Håndbok for politisk ledelse fra Statsministerens kontor sier at:

«Politisk ledelse skal ha god kjennskap til habilitetsreglene og på eget initiativ gjøre embetsverket oppmerksomme på forhold som gjør at en er eller kan være inhabil i behandlingen av en sak.»

Videre står det i Håndbok for politisk ledelse at:

«Statssekretærer og politiske rådgivere som er inhabile i en sak, skal ikke delta i noen deler av behandlingen av den aktuelle saken, verken i forberedende møter, dokumenthåndtering eller på andre måter. I slike tilfeller oppnevnes det ikke stedfortreder for vedkommende. Departementet skal utarbeide et kort notat hvor det framgår at vedkommende fratrer behandlingen av saken og bakgrunnen for dette.»

De siste dagers mediedekning tyder på at dette ikke lar seg følge opp, når medlemmer av politisk ledelse har hemmelige kundelister, som ikke kan deles med verken overordnede i regjering eller noen andre i embetsverk/departement.
Statsministerens kontor har sendt brev til McKinsey og bedt om at innsyn i statssekretærens kundelister som et minimum kan gis til statsministeren, stabssjefen, regjeringsråden og ekspedisjonssjefen i Administrativ- og konstitusjonell avdeling.
Et minimum av innsyn i det aktuelle tilfellet vil ikke løse det prinsipielle spørsmålet med behovet for offentlig innsyn i tidligere oppdragsgivere og oppdragenes innhold der regjeringsmedlemmer eller statssekretærer har arbeidet med å fremme politiske eller næringsmessige interesser.
Ved en offentliggjøring fra selskapets side vil det også gjenstå et prinsipielt problem, ved at Norges regjering er prisgitt godkjennelse fra private aktører og deres eventuelle kommersielle interesser, for å utvise nødvendig åpenhet og sikre kontroll med habilitetsspørsmål.

Jonas Gahr Støre (A)

Svar

Jonas Gahr Støre: Tillit til forvaltningen er grunnleggende i et demokrati, og av rettsreglene som skal sikre tillit er habilitetsreglene blant de mest sentrale. Habilitetsreglene i forvaltningsloven skal bidra til å underbygge og opprettholde tillit til at forvaltningen treffer sine avgjørelser på saklig og uhildet grunnlag. Det følger videre av forvaltningsloven at hovedregelen er at den enkelte selv skal ta stilling til egen habilitet.
Jeg legger stor vekt på at politisk ledelse kjenner, forstår og etterlever habilitetsreglene. For å sikre dette får alle i politisk ledelse både en generell innføring i regelverket og vi får bistand av embetsverket til konkrete vurderinger av egen habilitet. I Håndbok for politisk ledelse er det videre gitt generell veiledning og eksempler på typetilfeller som gir grunn til å vurdere egen habilitet. Veiledningen, som gis både ved tiltredelse og underveis i tjenestetiden, skal sikre god kjennskap til habilitetsreglene og bidra til at den enkelte har høy bevissthet om egen habilitet og på eget initiativ gjør embetsverket sitt oppmerksom på forhold som gjør at en er eller kan være inhabil i behandlingen av en sak.
Ulike forhold og relasjoner kan gjøre en inhabil, inkludert slike en har taushetsplikt om overfor andre. Derfor er utgangspunktet som nevnt at en selv skal vurdere sin habilitet i en sak, siden hverken arbeidsgiver, parter eller andre vil kjenne alle forhold som kan gjøre en inhabil i saken.
I brev 7. desember 2022 anmodet Statsministerens kontor (SMK) McKinsey om samtykke til at Kristoffer Thoner kunne fritas fra sin taushetsplikt for å kunne informere statsministeren, stabssjefen, regjeringsråden og ekspedisjonssjef i Administrativ og konstitusjonell avdeling ved SMK om hvilke kunder han har arbeidet for i sin ansettelsesperiode i selskapet. Bakgrunnen for anmodningen var at kjennskap til kundelisten vil være av betydning dersom Thoner ber om bistand til vurdering av egen habilitet. I brev 10. desember 2022 opplyste McKinsey om Kristoffer Thoners norske kunder i perioden fra oktober 2019 til desember 2022. I samme brev opplyste selskapet om at det pågår en prosess for å innhente klientsamtykke fra internasjonale kunder som Thoner har jobbet for i samme periode. Offentlige virksomheter har i dag ingen hjemmel til å pålegge private selskaper å utlevere slik informasjon.