Skriftlig spørsmål fra Sofie Marhaug (R) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:680 (2022-2023)
Innlevert: 09.12.2022
Sendt: 09.12.2022
Besvart: 19.12.2022 av klima- og miljøminister Espen Barth Eide

Sofie Marhaug (R)

Spørsmål

Sofie Marhaug (R): Når kan Stortinget forvente tilbakemelding på oppfølging av vedtakene fattet i behandlingen av innst. 25 S (2022-2023), og vil statsråden prioritere ytterligere bevilgninger til energieffektiviseringstiltak utover summene som allerede er satt av til dette for å følge opp vedtakene om blant annet et tilleggsmandat til Enova om forsyningssikkerhet?

Begrunnelse

I svaret til dokument nr. 15:569 (2022-2023) skriver statsråden at å prioritere ytterligere energieffektiviseringstiltak utover summene som allerede er satt av til dette innebærer å nedprioritere utslippskutt og at det har vi ikke tid eller mulighet til om vi skal nå klimamålene i 2030. Samtidig venter Stortinget på oppfølging av en rekke anmodningsforslag vedtatt i behandlingen av innst. 25 S (2022-2023), blant annet om å gi Enova et tilleggsmandat om å bidra til å styrke forsyningssikkerheten ved å legge til rette for vesentlig mer energieffektivisering og fleksibel og effektiv energi- og effektbruk gjennom målrettede tiltak for bedrifter og husholdninger med støtte til effektiv, moden teknologi.

Espen Barth Eide (A)

Svar

Espen Barth Eide: Regjeringen vil komme tilbake til Stortinget på egnet måte så snart som mulig når vi har foretatt vurderingene Stortinget har anmodet om.
Jeg vil for øvrig vise til noen av de grepene vi allerede har tatt knyttet til energieffektivisering.
De med lav inntekt har ofte lite mulighet til å investere i energitiltak og rammes særlig av de høye prisene på kraft. Vi har derfor gitt Husbanken en klar rolle knyttet til å støtte modne energiløsninger rettet mot husholdninger med lave inntekter. De får lavere utgifter og økt bokomfort. Det er bevilget 160 mill. kroner til dette formålet i 2023, en økning på 60 millioner sammenlignet med i år.
I tillegg støtter Enova energitiltak i husholdninger som går foran og tester ut nye løsninger. Enova har så langt i år betalt ut over 325 millioner kroner til husholdningene. Det kan forventes utbetalinger på samme nivå også neste år, som følge av betydelig økt interesse for energitiltak. I tillegg har Enova støttet kommunale utleieboliger med 100 millioner kroner i 2022.
Over fireårsperioden 2021-2024 settes det av totalt 1,42 mrd. kroner til energitiltak i Enova og Husbanken. Også strømstøtten til næringslivet på 2,8 mrd. kroner er relevant i enøk-sammenheng fordi bedriftene må gjennomføre energikartlegging for å få utløst støtte. I denne ordningen er det en komponent med økt støtte dersom mottageren gjennomfører energieffektiviseringstiltak. I sum er dette kraftfulle og effektive tiltak for å få til mer effektiv energibruk.
Mange ENØK-teknologier er i dag lønnsomme for private husholdninger å investere i. Samtidig kan manglende informasjon være et hinder for at slike tiltak blir gjennomført. Regjeringen har allerede publisert gode tips og råd på NVEs nettsider og det forberedes en informasjonskampanje rettet mot husholdninger.