Alfred Jens Bjørlo (V): Kva vil statsråden gjere for å sikre at Norsk pasientskadeerstatning følgjer ein praksis som er til pasienten sitt beste og der det berre er unntaksvis at erstatning ikkje blir betalt som eingangssum?
Begrunnelse
I en sak på nrk.no kan vi lese om en 42 år gammel kvinne, som mottok brev om at hun skulle få full erstatning fra Norsk pasientskadeerstatning (NPE) fordi beinkreften hennes ble oppdaget av legene for sent. Hun skulle motta en såkalt engangssum. Kreften holdes nå stabil med nye medisiner.
NPE har på eget initiativ gjort en såkalt ny vurdering av pasientens situasjon uten å ha møtt kvinnen selv. På bakgrunn av journallesing ble kvinnen vurdert til å ha to år igjen å leve, og på den bakgrunn vil NPE gi kvinnen delutbetaling hver termin i stedet for engangssummen. Overlege ved Radiumhospitalet sier selv, om egen vurdering av kvinnen, at:
«Vi mener et estimat av forventet levetid er beheftet med betydelig usikkerhet og at det er vanskelig, om ikke umulig, å konkludere (….)».
Via spesialist mente NPE, allerede i februar, at forventet levetid er over 2 år og at hun dermed hadde krav på en engangssum. Med ny vurdering så mener også NPE at den nye levetiden begynner å løpe fra den nye legen har gjort sin vurdering flere måneder senere, og gitt kontrabeskjed om at utbetalingen av erstatningen skal delutbetales.
Nå er situasjonen slik at denne saken ikke er konkludert. Men undertegnede er kjent med at flere pasienter har lignende erfaring med NPE, med en praksis der det kan virke som NPE vil unngå erstatningsutbetalinger fremfor å være en viktig støtte for pasienter som lider av konsekvensene av behandlingsfeil. Det strider med folks allmenne rettferdighetssans og rimelighet at skadde og syke, pga. svikt i behandlingssystemet, risikerer å få erstatningen minimert.