Guri Melby (V): Hvilke grundige analyser og konkrete planer for de ulike pasientgruppene som har fått behandling under ordningen fritt behandlingsvalg (FBV), f.eks. pasienter med overspisingsproblematikk og alvorlige komplekse traumelidelser, har Helse Sør-Øst gjennomført, og hvordan vil statsråden forsikre seg om at alle foretakene har konkrete planer for alle pasientgrupper som nå mister behandlingen under FBV slik at de, som lovet, får det tilbudet de har behov for?
Begrunnelse
I flere skriftlige spørsmål har Venstre vært bekymret for avviklingen av FBV. I svarene har statsråden forsikret at alle behandlingsplasser skal erstattes med behandling av like god eller høyere kvalitet, og at virksomheter som oppfyller et viktig nasjonalt eller regionalt tilbud fortsatt skal tilbys.
Undertegnede har besøkt Modum Bad som leverer tjenester innen psykisk helsevern av svært høy kvalitet, og som gir tilbud som ikke er tilgjengelig andre steder. Virksomheten driver omfattende FOU-arbeid, er nytenkende og utvikler nye effektive behandlingsmetoder, og viser til gode behandlingsresultater.
Når vi vet at de henviste pasientene har svært kompliserte utfordringsbilder og har vært gjennom årevis med behandling ved DPS, private avtalespesialister mm., så er de gode resultatene imponerende. Pasienter som er henvist til Modum Bad trenger intensiv behandling over flere uker, de har behov for å skjermes fra egen hverdag og de mønster som hemmer tilfriskning. Dette er behandling som ikke kan gis innen foretaksstrukturen.
Vi er i desember og Modum Bad vet fremdeles ikke om de må ta ned aktiviteten sin med over 10 %, om få uker. Dette til tross for lange ventelister, at antallet henviste pasienter til psykisk helsevern i HSØ har økt betydelig, og til tross for økte midler til psykisk helsevern i statsbudsjettet og 2,5 mrd. i nysalderingen «..for å sette helseforetakene bedre i stand til å følge opp prioriterte grupper, f.eks. innen PHV», og løfter om at antallet døgnplasser skal øke.
Avtalene som HRFene inngår med private/ideelle, åpner ikke opp for viktig utvikling og kvalitetsheving av tjenesten. Dette rammer bla. videreføring av god behandling for overspisingslidelse og kapasitet til å behandle kompliserte relasjonstraumer. Dette er behandlinger de kunne utvikle og øke kapasitet til å behandle under FBV, men som nå forsvinner. Uten en avtaleøkning på minimum 20 % blir det en reell nedgang i kapasitet til å behandle lidelser som ofte krever store ressurser i foretakene.
Statsråden har svart Venstre at hun har tillit til at helseforetakene gjør grundige analyser av aktiviteten som gjennomføres i FBV-ordningen og at HSØ har konkrete planer for de ulike pasientgruppene. Undertegnede vil gjerne vite mer om disse grundige analysene og konkrete planene.