Skriftlig spørsmål fra Guri Melby (V) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:719 (2022-2023)
Innlevert: 14.12.2022
Sendt: 14.12.2022
Besvart: 22.12.2022 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Guri Melby (V)

Spørsmål

Guri Melby (V): Hvilke grundige analyser og konkrete planer for de ulike pasientgruppene som har fått behandling under ordningen fritt behandlingsvalg (FBV), f.eks. pasienter med overspisingsproblematikk og alvorlige komplekse traumelidelser, har Helse Sør-Øst gjennomført, og hvordan vil statsråden forsikre seg om at alle foretakene har konkrete planer for alle pasientgrupper som nå mister behandlingen under FBV slik at de, som lovet, får det tilbudet de har behov for?

Begrunnelse

I flere skriftlige spørsmål har Venstre vært bekymret for avviklingen av FBV. I svarene har statsråden forsikret at alle behandlingsplasser skal erstattes med behandling av like god eller høyere kvalitet, og at virksomheter som oppfyller et viktig nasjonalt eller regionalt tilbud fortsatt skal tilbys.
Undertegnede har besøkt Modum Bad som leverer tjenester innen psykisk helsevern av svært høy kvalitet, og som gir tilbud som ikke er tilgjengelig andre steder. Virksomheten driver omfattende FOU-arbeid, er nytenkende og utvikler nye effektive behandlingsmetoder, og viser til gode behandlingsresultater.
Når vi vet at de henviste pasientene har svært kompliserte utfordringsbilder og har vært gjennom årevis med behandling ved DPS, private avtalespesialister mm., så er de gode resultatene imponerende. Pasienter som er henvist til Modum Bad trenger intensiv behandling over flere uker, de har behov for å skjermes fra egen hverdag og de mønster som hemmer tilfriskning. Dette er behandling som ikke kan gis innen foretaksstrukturen.
Vi er i desember og Modum Bad vet fremdeles ikke om de må ta ned aktiviteten sin med over 10 %, om få uker. Dette til tross for lange ventelister, at antallet henviste pasienter til psykisk helsevern i HSØ har økt betydelig, og til tross for økte midler til psykisk helsevern i statsbudsjettet og 2,5 mrd. i nysalderingen «..for å sette helseforetakene bedre i stand til å følge opp prioriterte grupper, f.eks. innen PHV», og løfter om at antallet døgnplasser skal øke.
Avtalene som HRFene inngår med private/ideelle, åpner ikke opp for viktig utvikling og kvalitetsheving av tjenesten. Dette rammer bla. videreføring av god behandling for overspisingslidelse og kapasitet til å behandle kompliserte relasjonstraumer. Dette er behandlinger de kunne utvikle og øke kapasitet til å behandle under FBV, men som nå forsvinner. Uten en avtaleøkning på minimum 20 % blir det en reell nedgang i kapasitet til å behandle lidelser som ofte krever store ressurser i foretakene.
Statsråden har svart Venstre at hun har tillit til at helseforetakene gjør grundige analyser av aktiviteten som gjennomføres i FBV-ordningen og at HSØ har konkrete planer for de ulike pasientgruppene. Undertegnede vil gjerne vite mer om disse grundige analysene og konkrete planene.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Jeg viser til mitt svar på spørsmål nr. 499 til skriftlig besvarelse fra Alfred Jens Bjørlo av 2. desember 2022. Videre viser jeg til at representanter fra de regionale helseforetakene den 7. november 2022 møtte i Helse- og omsorgskomiteens høring om avvikling av godkjenningsordningen (Prop. 5 L (2022-2023)) og orienterte om hvordan de vurderte kapasiteten i egne helseregioner i forbindelse med forslaget om avvikling.
Jeg har innhentet opplysninger fra Helse Sør-Øst RHF for å gi et oppdatert og utdypende svar på representantens spørsmål.
Helse Sør-Øst RHF viser til at de på bakgrunn av aktiviteten hos godkjente virksomheter og behovet i regionen, gjennomfører løpende analysearbeid i forbindelse med avviklingen av godkjenningsordningen. De viser til følgende vurderinger innenfor de ulike tjenesteområdene som inngår i godkjenningsordningen:

- Innen somatikk er det inngått nye avtaler med virkning fra 1. januar 2023. Volum i avtalene er økt fire ganger i forhold til tidligere nivå og er nå på totalt 120 millioner kroner. Sammen med helseforetakenes kapasitet, vurderes dette å være tilstrekkelig til å ivareta regionens behov. Det kan gjøres utvidelser av enkelte delytelser på et senere tidspunkt.
- Innen rehabilitering er det foretatt utvidelse av enkelte eksisterende avtaler.
- Innen psykisk helsevern er det noe restkapasitet hos helseforetakene og hos de private avtalepartene. I tillegg har Helse Sør-Øst RHF bedt om tilbakemelding fra avtaleparter om mulighet for å øke volum i dagens avtaler. Dette omtales nærmere nedenfor.
- Det er en viss restkapasitet hos private avtaleparter innen TSB, men det er en ujevn fordeling av døgnplasser i regionen. Helse Sør-Øst RHF har derfor kunngjort en mulig kommende anskaffelse av behandlingstilbud innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) i opptaksområdet til Sørlandet sykehus (dvs. Agder fylke). Det  
- vurderes anskaffet 30 døgnplasser. Anskaffelsen planlegges kunngjort innen utgangen av 2022. Ved øvrig behov ut over tilgjengelig kapasitet, vil det være aktuelt å utvide avtalene med dagens avtaleparter.

Innen psykisk helsevern er det per november i overkant av 200 pasienter fra Helse Sør-Øst som i 2022 har mottatt behandling gjennom godkjenningsordningen, tilsvarende tilnærmet 14 000 behandlingsdøgn. I underkant av 40 av disse 200 pasientene har mottatt behandling ved Modum Bad. Behandlingen ved Modum Bad utgjør tilnærmet 900 behandlingsdøgn. Til informasjon har Helse Sør-Øst RHF en eksisterende avtale med Modum bad om behandling innen psykisk helsevern på over 30.000 behandlingsdøgn. Samlet har Helse Sør-Øst RHF avtale med 11 private leverandører innen psykisk helsevern, om i overkant av 102 000 behandlingsdøgn årlig.
Helse Sør-Øst RHF opplyser at de har kontaktet avtaleparter med behandlingstilbud for voksne (unntatt alderspsykiatri) og bedt om tilbakemelding på om de har mulighet til å utvide sin behandlingskapasitet med 10 prosent eller mer. Dagens avtaler innen psykisk helsevern kan utvides med inntil 15 prosent uten at det må gjennomføres en ny anskaffelse og uten reforhandling av pris. Helse Sør-Øst RHF har sendt likelydende forespørsel til alle aktuelle avtaleparter for å ivareta prinsippet om likebehandling. I henvendelsen ba Helse Sør-Øst RHF om tilbakemelding på om avtalepartene hadde mulighet til å tilby behandling innenfor følgende områder:

- angst, depresjon og traumelidelse
- alvorlige psykiske lidelser og omfattende tilleggsproblematikk
- alvorlige psykiske lidelser og alvorlig rusmiddelavhengighet (dobbeltdiagnoseproblematikk)
- spiseforstyrrelser

Med unntak av én leverandør, har alle svart at de kan øke avtalene med 10 prosent eller mer. En økning på 10 prosent vil utgjøre tilnærmet 7 300 behandlingsdøgn, mens 15 prosent økning gir tilnærmet 11 000 behandlingsdøgn. Med en begrensning oppad til 15 prosent, har avtalepartene meldt tilbake at de kan øke dagens avtaler med til sammen 10 500 behandlingsdøgn. Modum Bad er en av avtalepartene som har gitt positiv tilbakemelding til Helse Sør-Øst RHF. De har kapasitet til å øke dagens avtale med opptil 20 prosent.
For behandling av spiseforstyrrelser har Helse Sør-Øst RHF avtale med Modum Bad om kjøp av 16,2 døgnplasser for behandling av voksne, og med Capio Anoreksi Senter om kjøp av 13 døgnplasser (13-23 år). Avtalene utløper 31.12.2024. Helse Sør-Øst RHF har på denne bakgrunn arbeidet med en behovsvurdering innen dette fagområdet, og behovsvurderingen ferdigstilles om kort tid. I behovsvurderingen beskrives dagens behandlingskapasitet ved helseforetakene og hos private avtaleparter både for barn/unge og voksne, og det er foretatt en vurdering av fremtidig behov i henhold til Helse Sør-Østs sørge- 
for-ansvar. Det pekes i behovsvurderingen særlig på økningen i antall henvisninger og økt sykelighet hos barn og unge.