Skriftlig spørsmål fra Seher Aydar (R) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:757 (2022-2023)
Innlevert: 16.12.2022
Sendt: 19.12.2022
Besvart: 02.01.2023 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Seher Aydar (R)

Spørsmål

Seher Aydar (R): Hvordan vil regjeringen finne ut om det skjer etnisk profilering i norsk politivirksomhet når hudfarge, etnisitet eller landbakgrunn ikke skal registreres i prøveordning med kvittering som politiet har iverksatt, og er det denne ordningen regjeringen og SV har bedt om?

Begrunnelse

5. desember iverksatte Oslo politidistrikt en prøveordning med kvittering til personer som stoppes og kontrolleres av politiet. Forsøksprosjektet har sammenheng med budsjettforliket som ble gjort mellom regjeringen og SV i fjor. Forut for regjeringens pilotordning, ble det igangsatt et forsøksprosjekt av Oslo politidistrikt under navn «Politikontroller i et diskrimineringsperspektiv». I et skriftlig spørsmål til justis- og beredskapsministeren om sammenhengen mellom regjeringens pilotordning og forsøksprosjektet til Oslo politidistrikt, svarte hun at arbeidet med pilotordningen er en del av arbeidet med forsøksprosjektet.
Bak kravet om en teknisk kvitteringsordning, har det hele tiden vært forventet at vi får en løsning som kan avdekke om det skjer etnisk profilering i politiets kontroller av personer. Enkeltpersoner og organisasjoner har i flere tiår reist spørsmål rundt etnisk profilering. I den sammenhengen har Norge ved to anledninger mottatt internasjonal kritikk, henholdsvis fra den europeiske kommisjonen mot rasisme og intoleranse (ECRI) og FNs menneskerettighetsråd som i 2018 konkluderte med at politiet i Norge med sin ID-kontroll rent faktisk bedriver etnisk profilering. Senest i oktober i år kunne Likestillingsombudet i rapporten «Kontroller uten kontroll» vise til at etniske minoriteter mangler tillit til politiet fordi de opplever å bli stoppet av politiet på grunn av deres hudfarge eller etniske bakgrunn. Det kommer også frem at særlig minoritetsgutter og menn som er samlet i grupper, og avhengig av deres klesstil, kan øke sannsynligheten for å havne i politiets søkelys. Informantene forteller at de opplever hyppige kontroller, og at de mener å ha sett at politiet behandler ulike grupper ulikt i gjennomføringen av kontrollen.
Prøveordningen som nå er iverksatt, skal vare fram til september 2023. Deretter skal forsøket evalueres. Ifølge politiet skal kvitteringen inneholde navn, fødselsdato, tid og sted samt hjemmel for kontrollen. I tillegg skal tjenestenummeret til den politiansatte som har utført kontrollen, føres opp. Derimot inneholder ikke kvitteringen opplysninger om hudfarge, etnisitet eller landbakgrunn slik OMOD og flere ber om.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Pilotordningen som nå er iverksatt i Oslo politidistrikt skal gi kunnskap om hvordan en kvitteringsordning kan fungere i praksis, hvordan ordningen påvirker tilliten til politiet, og om og hvordan politiets arbeidsmetoder eventuelt bør justeres. Gjennom piloten vil vi få bedre grunnlag for å beslutte om og eventuelt hvordan en fremtidig permanent kvitteringsordning kan utformes.
Jeg er kjent med at flere av organisasjonene som har gitt innspill til arbeidet med pilotordningen ønsker at politiet registrerer hudfarge, etnisitet eller landbakgrunn for å kunne benytte ordningen til å vurdere om det skjer etnisk profilering. Opplysninger om etnisk opprinnelse og hudfarge tilhører imidlertid kategorien «særlige personopplysninger», som etter politiregisterloven § 7 bare kan registreres dersom det er strengt nødvendig ut fra formålet med behandlingen. Registrering av slike opplysninger i testordningen reiser derfor krevende spørsmål, også om behovet for eventuell lovendring.
Ny kunnskap og nye vurderinger av statistikkbehov underveis i testperioden kan gi grunnlag for å justere ordningen. Som jeg viste til i mitt svar 27. juni 2022 på skriftlig spørsmål nr. 2420 fra representanten Aydar, har Oslo politidistrikt nedsatt en arbeidsgruppe med referansegruppe i tilknytning til arbeidet med pilotordningen. Etter det jeg forstår på Politidirektoratet, ønsker politiet å fortsette dialogen med arbeidsgruppen om inkludering av denne typen opplysninger underveis i testperioden. På nettsiden Kvitteringsordning – Politiet.no vil informasjon om piloten fortløpende bli oppdatert og oversatt til flere språk.