Skriftlig spørsmål fra Andreas Sjalg Unneland (SV) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:783 (2022-2023)
Innlevert: 20.12.2022
Sendt: 20.12.2022
Besvart: 02.01.2023 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Andreas Sjalg Unneland (SV)

Spørsmål

Andreas Sjalg Unneland (SV): Mener statsråden at arbeidet som gjøres for å forebygge vold i nære relasjoner i Kriminalomsorgen er tilstrekkelig, og dersom det ikke er tilstrekkelig vil statsråden sørge for at ny opptrappingsplan mot vold i nære relasjoner inneholder tiltak som styrker og systematiserer arbeidet med vold i nære relasjoner som gjøres i og av Kriminalomsorgen?

Begrunnelse

Forebygging og bekjempelse av vold i nære relasjoner har vært et satsingsområde for norske myndigheter i flere tiår. Siden år 2000 er det utarbeidet sju handlingsplaner/opptrappingsplaner med ambisjoner for hva ulike sektorer (politi, barnevern, domstoler, NAV, skole, familievernet, barnehage, asylmottakene, jordmødre etc.) skal bidra med. Til tross for at planene har dekket et bredt felt og strukket seg over flere år, er det få ambisjoner som angår Kriminalomsorgens bidrag i arbeidet. Arbeid med å forebygge og bekjempe vold i nære relasjoner bør være høyaktuelt i en etat som Kriminalomsorgen. Når Kriminalomsorgen i liten grad har fått plass i offentlige handlingsplaner skaper det bekymring for at arbeidet som gjøres i Kriminalomsorgen ikke er tilstrekkelig.
Forskning viser at opphoping av levekårsutfordringer gir høyere risiko for voldsutsatthet. Ifølge levekårsundersøkelser foretatt av SSB har en stor andel innsatte flere og sammensatte levekårsutfordringer. Stress og store livsbelastninger øker sannsynligheten for at det forekommer vold, derfor er det mange grunner til å tro at innsatte - og innsattes pårørende - er mer utsatt for vold.
De senere årene har tilbudet til personer dømt for seksuallovbrudd blitt styrket - noe tilsvarende bør også vurderes for arbeidet med psykisk og fysisk vold innenfor Kriminalomsorgen. Ansatte i Kriminalomsorgen bør ha kompetanse og gode rutiner for å avdekke ulike typer vold i nære relasjoner mellom innsatte og pårørende, i ulike faser av soningen. Dette må følges opp med en bredde av lett tilgjengelige tiltak og hjelpetilbud når ulike typer vold blir avdekket.
Forrige regjerings kutt i Kriminalomsorgens budsjetter har gått på bekostning av bemanning og innhold; blant annet relevant programvirksomhet som sinnemestringskurs. Denne regjeringen styrker Kriminalomsorgens budsjetter, i tillegg er det forespeilet at det skal settes av penger til å gjennomføre tiltakene i ny opptrappingsplan. Derfor er det nå mulig med en styrking av Kriminalomsorgens arbeid med vold i nære relasjoner. Ny opptrappingsplan for arbeid med forebygging og bekjempelse av vold i nære relasjoner bør inneholde tiltak for å kartlegge, systematisere og styrke arbeidet som gjøres i Kriminalomsorgen på lokalt-, regionalt- og direktoratsnivå.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Vold i nære relasjoner er alvorlig kriminalitet med store konsekvenser både for den som utsettes direkte og for den som lever i en tilværelse med vold. Kriminalomsorgen har styrket tilbudet for domfelte som har vært utsatt for vold i nære relasjoner og jobber samtidig med å styrke arbeidet med personer dømt for samme tematikk.
Programvirksomheten i kriminalomsorgen har undervisning og samtaler som retter seg mot å forebygge vold. Det er etablert et eget tilbud for kvinnelige domfelte med særlig fokus på vold og traumehåndtering, og det er også etablert et tilbud for kvinnelige innsatte dømt for vold mot egne barn.
Videre er det etablert et behandlingstilbud for personer som har begått, eller står i fare for å begå seksuelle overgrep (BASIS) og et samarbeidsprosjekt mellom Bredtveit fengsel og forvaringsanstalt og Oslo krisesenter for kvinner i fengsel som er utsatt for vold i nære relasjoner.
I handlingsplanen for å forebygge og bekjempe vold i nære relasjoner 2021-2024 er ett av tiltakene å søke å etablere et nasjonalt tilbud for kvinner som gjennomfører straff, i samarbeid med krisesentrene, for å bistå kvinnelige innsatte som er eller har vært utsatt for vold i nære relasjoner. Kriminalomsorgen samarbeider med Oslo krisesenter for å starte dette arbeidet.
Det kan også nevnes at Kriminalomsorgsdirektoratet og Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet utreder hvordan familievernets tjenester kan bli lettere tilgjengelig for innsatte og domfelte.
Hva som eventuelt skal være innholdet i en ny opptrappingsplan mot vold i nære relasjoner, må jeg komme tilbake til når det er aktuelt.