Skriftlig spørsmål fra Sivert Bjørnstad (FrP) til næringsministeren

Dokument nr. 15:797 (2022-2023)
Innlevert: 20.12.2022
Sendt: 21.12.2022
Besvart: 04.01.2023 av næringsminister Jan Christian Vestre

Sivert Bjørnstad (FrP)

Spørsmål

Sivert Bjørnstad (FrP): Hvor mange bedrifter har startet søknadsprosessen om strømstøtte, men ikke fullført søknaden?

Begrunnelse

Det vises til statsrådens pressekonferanse fredag 16. desember om strømstøtten til bedriftene. Det er 3 200 bedrifter som har søkt på ordningen, og alle som har søkt får støtte. Dette er imidlertid et svært lite tall, gitt at det er registrert hele 629 953 virksomheter i Norge i 2022 (SSB). Søknadsordningen har blitt kritisert for å være for byråkratisk og krevende, og at den tar for mye tid og ressurser. Det er derfor mulig at det er mange bedrifter som i utgangspunktet har behov for strømstøtte og som starter søknadsprosessen, men som oppdager underveis at de verken har tid eller mulighet til å oppfylle søknadskravene. Det bes derfor om at statsråden oppgir antall bedrifter som har startet søknadsprosessen, men ikke har fullført søknaden.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Jeg legger her til grunn at representanten henviser til energitilskuddsordningen for næringslivet, som forvaltes av Enova. Som det fremgår av innsynsløsningen på Enovas nettsider for ordningen (www.energitilskuddsordningen.no), har 3 186 ulike foretak søkt om tilskudd fra energitilskuddsordningen.
Enova har hentet ut en logg fra søknadssystemet i ordningen, som viser at 5 191 unike organisasjoner har vært inne i søknadsløsningen og påbegynt utfylling av søknadsskjema uten å sende inn søknad. Med påbegynt utfylling av søknadsskjema menes her at organisasjonen har logget seg inn i søknadsløsningen og lagt inn informasjon på ett eller flere informasjonsfelter i søknadsskjemaet. Tallet sier ikke noe om hvor langt organisasjonene ev. var kommet i søknadsprosessen, og det foreligger heller ikke data på hvorfor påbegynte søknader ikke ble sendt inn.
Enova erfarer gjennom sine støtteordninger at det ofte er vesentlig flere som logger seg inn og begynner søknadsutfylling enn de som faktisk sender inn søknad. Dette er noe man ser på tvers av ulike typer ordninger rettet mot ulike typer søkere, og også med ulik innretning av søknadsfrist mv. Det er med andre ord normalt at et betydelig større antall søkere er inne i søknadsløsningene og påbegynner utfylling av søknad enn antallet innsendte søknader, og energitilskuddsordningen skiller seg ikke nevneverdig ut i så henseende.
Antakelig er det en rekke ulike årsaker som kan ligge bak dette tallet i denne konkrete ordningen, som i andre ordninger. Det er her viktig å minne om at søknadsløsningen i energitilskuddsordningen bygget på et system med automatisk saksbehandling og krav om kontroll av revisor eller autorisert regnskapsfører før innsending av søknad. Blant annet kan det ha vært foretak med hensikt om å søke tilskudd som påbegynte søknadsprosessen, men hvor man før eller senere fant ut at man ikke oppfylte vilkårene for støtte og derfor avsluttet prosessen før innsending av søknad. Videre kan det ha vært foretak som ikke nødvendigvis hadde til hensikt å søke om tilskudd, men som logget seg inn i søknadsløsningen av andre grunner, for eksempel for å få innsikt i søknadsprosessen ifb. veiledning av eller bistand til søkere. Det kan heller ikke utelukkes at en del bedrifter påbegynte søknadsprosessen, men enten fant det for ressurskrevende å ferdigstille søknad eller ikke rakk dette innen fristen. Antallet påbegynte søknader gir imidlertid ikke en presis indikasjon på hvor mange slike tilfeller man eventuelt har hatt.
Når regjeringen la frem ordningen, beregnet vi på bakgrunn av tilgjengelig data (blant annet statistikk fra SSB) at om lag 20 000 bedrifter ville kunne kvalifisere for tilskudd. Dette var et usikkert estimat basert på en rekke usikre forutsetninger. Å kvalifisere for tilskudd medførte ikke nødvendigvis at man faktisk søkte. Beslutningen om å ev. søke måtte bedriftene selv ta.
I energitilskuddsordningen la vi opp til å dele ut 2,8 mrd. kroner av felleskapets midler til norske bedrifter. Når bedrifter kan få opptil 5 mill. kroner i støtte, er det rett og rimelig å stille krav både blant annet til hvilke opplysninger som bedriftene må fremskaffe i søknadene, hvilken dokumentasjon som må være på plass, kontroll osv. Vi la samtidig stor vekt på at søknadsprosessen skulle være håndterbar for alle støtteberettigede foretak. Når det gjelder søknadsfrist, arbeidet både regjeringen og Enova på spreng med å få ordningen opp så raskt som mulig. Dersom vi skulle holde det vi lovet om at bedrifter skulle få hjelp fra ordningen før jul var 11. desember den seneste datoen vi kunne sette søknadsfristen til.