Aleksander Stokkebø (H): Hvilke muligheter ser statsråden for nasjonale og/eller internasjonale ordninger for gjenbruk og distribusjon av ekstremitetsproteser?
Begrunnelse
Folketrygden dekker proteser, som fra tid til annen må byttes ut etter hvert som de blir slitt. Jeg forstår det slik at man da gjenbruker så mye som mulig i ny protese. Samtidig får jeg tilbakemelding om tilfeller der fullt brukbare deler ikke blir innlevert, for eksempel ved brukers bortgang eller der vedkommende av andre grunner ikke lenger skal bruke protesen.
Det finnes i dag - meg bekjent - ingen nasjonal, europeisk eller annen internasjonal etablert ordning for resirkulering av ekstremitetsproteser. Behovet for proteser er imidlertid stort og jeg har fått en henvendelse som indikerer at en betydelig andel av befolkningens ekstremitetsmangel kan dekkes gjennom større grad av gjenbruk.
Jeg har selvsagt forståelse for at ikke alt kan gjenbrukes. Noen deler kan være individuelt tilpasset, mens andre deler må kastes av hygienehensyn. Dersom man har protese fra midt på leggen og ned, har jeg imidlertid fått tilbakemelding om at krav til hygiene og kvalitetssikring av de to hovedkomponentene, fot og stamme, kan ivaretas. Det er kroppen som forbindes til amputasjonsstumpen som krever individuell tilpasning. Jeg vil tro liknende vil gjelde også andre typer proteser.
Krigen i Ukraina med tragiske sivile lidelser, inkludert tap av ekstremiteter, synliggjør det globale behovet for proteser på den mest brutale måte.
Klarer vi å gjenbruke mer, kan hjelpemidlene bli tilgjengelig for flere - i Norge og verden – samtidig som det er bra for miljøet.
I denne omgang ønsker jeg å få statsrådens perspektiver, samt undersøke mulighetene for en bærekraftig ordning for gjenbruk og distribusjon av ekstremitetsproteser, det være seg for bruk i Norge eller som bistand til land med store behov.