Skriftlig spørsmål fra Torgeir Knag Fylkesnes (SV) til landbruks- og matministeren

Dokument nr. 15:811 (2022-2023)
Innlevert: 21.12.2022
Sendt: 22.12.2022
Besvart: 04.01.2023 av landbruks- og matminister Sandra Borch

Torgeir Knag Fylkesnes (SV)

Spørsmål

Torgeir Knag Fylkesnes (SV): Kan statsråden beskrive status for arbeidet med å bedre statistikkgrunnlaget for importerte økologiske varer, og sørge for at statistikken over import av økologiske landbruksvarer, både for omsetning i dagligvarehandel og HORECA, er på plass i forkant av årets jordbruksoppgjør, samt den pågående evalueringen og justeringen av strategien for økologisk jordbruk?

Begrunnelse

I «Nasjonal strategi for økologisk landbruk 2018-2030» er det overordnede målet å stimulere til økologisk produksjon som er etterspurt i markedet. Innsatsen skal rettes inn mot tre områder: 1) Kunnskap og kompetanse. 2) Legge til rette for økologisk produksjon. 3) Utvikling av en effektiv verdikjede. Strategien skal vurderes midtveis i lys av markedsutviklingen. Statsråden har signalisert i Nasjonal Ressursgruppe for økologisk jordbruk at en evaluering og justering av strategien i tråd med anbefalinger fra evalueringen og ambisjonene i Hurdalsplattformen skal gjennomføres i 2023.
Regjeringen har et uttalt mål om å øke produksjonen av økologisk mat. Dette er en styrking av markedsmålet som allerede er i strategien og bør følges opp med konkrete mål og tiltak. De siste årene har det vært en vekst i omsetningen av økologiske produkter, uten tilsvarende økning i norsk produksjon. Dette er ikke tråd med målene om at etterspørselen etter økologisk mat skal dekkes av norsk produksjon så langt det er mulig.
I dag finnes det ikke tall på hvor mye av den økologiske maten som selges som er importert. Det er likevel grunn til å tro at mye av omsetningsveksten er importert vare på grunnlag av det tallmaterialet som er tilgjengelig. Solberg-regjeringen påpekte i 2018, i den nasjonale strategien for økologisk jordbruk, at:

«Regjeringa vil starte et arbeid for å bedre statistikkgrunnlaget på dette området.»

Sandra Borch (Sp)

Svar

Sandra Borch: Statistikk over produksjon og omsetning av økologiske landbruksvarer er viktig for å kunne ha informasjon om status for utviklingen av økologisk jordbruk i Norge. Dette er også viktig for å kunne si noe om hvordan utviklingen innen økologisk jordbruk er i forhold til målet i Nasjonal strategi for økologisk jordbruk. Målet er å stimulere til økologisk produksjon som er etterspurt i markedet.
Landbruksdirektoratet publiserte fram til 2018 tall for omsetning av økologiske varer i dagligvarehandelen. Etter dette har Landbruksdirektoratet jobbet med å få på plass et nytt datagrunnlag. Til rapporten Produksjon og omsetning av økologiske jordbruksvarer. Rapport for 2021, har Landbruksdirektoratet innhentet tall fra dagligvarekjedene og bearbeidet disse. Landbruksdirektoratet jobber fortsatt med å få på plass et bedre system for statistikk for omsetning av økologiske varer i dagligvarehandelen. Dette er et krevende og møysommelig arbeid som krever samhandling med ulike aktører. Til jordbruksoppgjøret 2023 ligger det derfor an til at Landbruksdirektoratet, som for 2021, vil levere en rapport med tall over omsetning av økologiske landbruksvarer for 2022 som de selv har innhentet fra dagligvarehandelen og bearbeidet.
Når det gjelder statistikk over import av økologiske landbruksvarer, så finnes det ikke tall for hvor mye av den økologiske maten som selges som er importert. Årsaken til dette er at det i tolltariffen ikke skilles mellom konvensjonelle og økologiske produkter. Ser man på varene som blir omsatt som økologisk vare i Norge, er det likevel grunn til å tro at mye av omsetningsveksten skyldes importerte varer. En vesentlig del av dette er produkter det ikke er klimatisk mulig å produsere i Norge.