Skriftlig spørsmål fra Helge André Njåstad (FrP) til kommunal- og distriktsministeren

Dokument nr. 15:889 (2022-2023)
Innlevert: 05.01.2023
Sendt: 06.01.2023
Besvart: 13.01.2023 av kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik

Helge André Njåstad (FrP)

Spørsmål

Helge André Njåstad (FrP): Har statsråden oversikt over hva økte strømpriser, matvarer og drivstoff koster kommunesektoren?

Begrunnelse

Utgifter på strøm, matvarer og drivstoff har økt det siste året. Dette har ikke bare rammet privatpersoner og næringsliv, men det har også rammet norske kommuner. Norske kommuner er en storforbruker på strøm, matvarer og drivstoff. Hjemmetjenesten er avhengig av drivstoff for kunne kjøre hjem til de som trenger hjelp. Sykehjem er avhengig av matvarer som at eldre får sine måltider. Kommunale bygg er avhengig av strøm for å holde byggene varme osv. Disse tre utgiftspostene har opplevd langt høyere prisvekst enn hva som er kompensert gjennom lønns- og prisveksten. Dette er et anslag jeg regner med departementet har for kommunesektoren.

Sigbjørn Gjelsvik (Sp)

Svar

Sigbjørn Gjelsvik: Den kommunale deflatoren er ein indeks som representerer pris- og lønnsveksten som kommunesektoren står overfor. Kostnadsdeflatoren for kommunesektoren blir utarbeidd i Finansdepartementet i samband med utforminga av det økonomiske opplegget for kommunesektoren. Deflatoren viser ei vekta samla prisendring i kommunesektoren i prosent frå året før. I deflatoren inngår endringar i lønnskostnader, og dessutan prisutviklinga på investeringsvarer og annan produktinnsats. I vedlegg 8 i TBUs haustrapport 2022 er det gitt ei nærare forklaring for elementa som inngår i den kommunale deflatoren, under dette på energi, matvarer og drivstoff. Regjeringa la i statsbudsjettet for 2023 til grunn ein kommunal deflator på 5,3 pst. i 2022. Dette svarer til auka kostnader på 7,1 mrd. kroner sidan RNB 2022. Dette er eit usikkert anslag.
I statsbudsjettet for 2023 er kommunesektoren kompensert for anslått pris- og lønnsvekst i 2023. Ved berekning av realveksten i inntektene til kommunesektoren i 2023 er det lagt til grunn ein deflator på 3,7 pst. Dette inkluderer auka energikostnader. Det er usikkerheit knytt til fleire forhold som vil påverke kommunane sin økonomi i 2023, mellom anna gjeld dette kostnadsveksten. Regjeringa vil følgje nøye med og gjere ei oppdatert vurdering av det samla biletet for kommunesektoren i samband med Revidert nasjonalbudsjett 2023.