Skriftlig spørsmål fra Sofie Marhaug (R) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:1044 (2022-2023)
Innlevert: 17.01.2023
Sendt: 18.01.2023
Besvart: 27.01.2023 av klima- og miljøminister Espen Barth Eide

Sofie Marhaug (R)

Spørsmål

Sofie Marhaug (R): Har statsråden dokumentasjon på at tilskudd til kjente og velprøvde energitiltak mot husholdninger gir økte priser i markedet, er det troen på dette som gjør at regjeringen bruker så lang tid å følge opp vedtakene fra oktober og når vil regjeringen være klar til å legge fram oppfølgingen av disse for Stortinget?

Begrunnelse

10 organisasjoner sendte den 11. november brev til Enova med spørsmål om tilskudd til kjente og velprøvde energitiltak mot husholdninger gir økte priser i markedet. Energi- og miljøkomiteens medlemmer fikk kopi av dette brevet. Spørsmålet i brevet er ikke besvart av Enova.
I tilfelle dokumentasjon er tilgjengelig, vennligst spesifiser for hvilke energitiltak mot husholdninger det kan dokumenteres at tilskudd gir økte priser i markedet. Jeg ber statsråden angi hvor høye tilskudd som er gitt, og hvor stor prisøkning i markedet dette har medført. Jeg ber også statsråden om å angi tidsperiode.
Jeg er kjent med at støtte til energitiltak som Enova definerer som «senfase teknologiutvikling og tidlig markedsintroduksjon» mot husholdninger kan medføre økte priser i markedet. Dette er ofte produkter og tjenester hvor det i slik tidlig fase er et veldig begrenset antall tilbydere i markedet.
Jeg er også kjent med støtte til energitiltak medfører en viss risiko for «gratispassasjerer», det vil si de husholdninger som ville gjennomført tiltak også uten støtte faktisk får støtte. Jeg presiserer derfor at spørsmålet ikke gjelder «gratispassasjerer» i en støtteordning.
Stortinget venter fortsatt på tilbakemelding på oppfølging av vedtakene fattet i behandlingen av innst. 25 S (2022-2023) som blant annet ber regjeringen vurdere å gi Enova-støtte for energitiltak til flere, og gjøre ordningene mer tilgjengelige. Dette har regjeringen nå brukt 3 måneder på å vurdere, og jeg lurer på hva som kan gjøre at dette skal ta så veldig lang tid.

Espen Barth Eide (A)

Svar

Espen Barth Eide: Energieffektivisering er viktig. Vi vet at det er et stort potensial for å utnytte strømmen bedre. Det finnes mange ulike virkemidler. Det kan redusere behovet for økt kraftproduksjon, effektutvidelser og mer strømnett, og som følge av det redusere areal- og miljøinngrep. Energieffektivisering vil også bidra til reduserte klimagassutslipp og redusert press på kraftpriser. Derfor er regjeringen svært opptatt av å utvikle virkemidler som kan bidra til energieffektivisering.
Regjeringen har valgt å øke og målrette støtten til de som har minst, slik at vi bidrar til at disse husholdningene får lavere utgifter og økt bokomfort. Regjeringen åpnet for første gang i forbindelse med Meld. St. 11 (2021–2022) opp for å støtte modne energieffektiviserende teknologier gjennom en ordning i Husbanken. Denne ordningen fortsetter også i år og er økt med 60 millioner kroner til 160 millioner kroner. Denne ordningen har ikke virket lenge nok til å kunne dokumentere særegne prisøkninger som følge av støtten. Dette er en risiko ved enhver form for statlig støtte som vi ønsker å redusere.
Regjeringen jobber med å følge opp Stortingets anmodningsvedtak på en grundig og god måte. Vi må forsikre oss om at innsatsen gir ønsket effekt. Både departementet og Enova har dessuten vært tungt involvert i utviklingen av energitilskuddsordningen til næringslivet. Dette har vært ressurskrevende og har forsinket arbeidet med oppfølgingen av anmodningsvedtakene. Regjeringen vil komme tilbake til Stortinget så snart som mulig med oppfølgingen.