Skriftlig spørsmål fra Geir Jørgensen (R) til utviklingsministeren

Dokument nr. 15:1054 (2022-2023)
Innlevert: 18.01.2023
Sendt: 18.01.2023
Besvart: 23.01.2023 av utviklingsminister Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim

Geir Jørgensen (R)

Spørsmål

Geir Jørgensen (R): Hva har utviklingsministeren gjort for at de bøndene som har mista rettighetene til å dyrke jorda si i Mosambik på grunn av Green Resources’ furu- og eukalyptus-plantasjer, får rettighetene sine tilbake, og hvilke kontroll- og oppfølgingsrutiner har blitt innført for å sikre at Norfund ikke finansierer organisasjoner med lignende praksis framover?

Begrunnelse

NRK beskrev 15. januar i år hvordan det norske selskapet Green Resources, som staten gjennom Norfund har investert over en halv milliard i, har opprettet plantasjer i Mosambik og andre land, som har ført til at lokale bønder har mistet retten til å dyrke jord og dermed sikre seg og sin familie et levebrød. Plantasjene ble anlagt for mer enn ti år siden, og nesten like lenge har lokale bønder, som Alifa Aide, kjempet for å få tilbake bruksretten til jorda de hadde før Green Resources anla plantasjene sine. Alifa Aide var sammen med mosambiske bonde- og miljøorganisasjoner i Norge i 2017 og hadde møter med blant annet Norfund. De har fremdeles ikke fått tilbake rettighetene til å dyrke jord i nærheten av der de bor, noe som fører til at Aide i dag må reise langt fra familien sin for å dyrke mat.
Da Green Resources var på randen av konkurs, gikk Norfund inn som eier i selskapet, med krav om at selskapet på ansvarlig vis skulle gi fra seg bruksretten til mesteparten av landområdene i Mosambik, ifølge NRK. Norfund har siden investert mer i selskapet, som igjen gjør Norfunds ansvar for konsekvensene av Green Resources større. Det er nå mange år siden Norfund har blitt gjort oppmerksom på konsekvensene av plantasjer Green Resources og lignende selskaper har gjort.

Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim (Sp)

Svar

Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim: Norfund er et statlig fond, hvor Utenriksdepartementet og jeg som statsråd er ansvarlig for eierstyringen. Selv om departementet bevilger midler til fondet og utformer gjeldende rammebetingelser, er det fondet selv som foretar de konkrete investeringsbeslutningene. Rollefordelingen mellom eier og fondet innebærer at det er styret og ledelsen i Norfund som har ansvaret for driften av fondet.
Norfund har informert meg om at da de sammen med sin finske søsterorganisasjon Finnfund kom inn på eiersiden i Green Resources i henholdsvis 2018 og 2019, krevde de at selskapet måtte gi fra seg bruksretten til store deler av landområdene. Dette skal nå i hovedsak være gjennomført i Mosambik. Norfund har også informert meg om at de gjennom eierskapet har styrket selskapets evne til å ivareta høye standarder på miljø og sosiale forhold.
Skogsdrift i Mosambik kan bidra til å skape tiltrengte arbeidsplasser, gjøre landet i stand til å produsere tømmer selv, og bidra til å redusere avskogingen i landet. Nasjonale og lokale myndigheter i Mosambik har lagt til rette for skogbruk ved å gi rettigheter til slik drift. Norfund har informert meg om at ingen har mistet permanente gårder, men størrelsen på områdene småbønder har tilgang på til å dyrke, har blitt noe redusert.
I henhold til den statlige eierstyringen er det styrets ansvar å sikre at et selskap drives forsvarlig. Som eier forventer jeg at Norfund arbeider systematisk med ansvarlig virksomhet og gjennomfører aktsomhetsvurderinger i tråd med regjeringens eierskapspolitikk. Videre er det nedfelt i Norfunds vedtekter paragraf 3.13 at:
Norfund skal gjennom sin virksomhet bidra til å styrke satsningen på god eierstyring og virksomhetsledelse, ivaretakelse av miljøet samt fremme av arbeidsmiljø og arbeidsvilkår minst i tråd med landets lover og med vedtatte internasjonale konvensjoner og prinsipper.
Norfund har informert meg om at investeringen i Green Resources har vært et krevende engasjement for dem over mange år. Jeg har ellers merket meg at Norfund har uttalt at de ikke ville gjort en lignende investering i dag.