André N. Skjelstad (V): Gjør det inntrykk på statsråden å se hvordan eldre som føler seg utrygge med et klart behov for en sykehjemsplass eller stabile faste ansatte i hjemmesykepleien ikke får det, og hvordan vil statsråden følge opp kommunene slik at lovens krav om forsvarlige tjenester etterleves, samt at verdighetsgarantien blir oppfylt?
Begrunnelse
I Brennpunkt 18.01.23 får vi et sjeldent innblikk hos noen eldre personer og deres pårørendes kamp for en verdig eldreomsorg. Det kommer tydelig frem at de eldre og pårørendes selv mener det er helt nødvendig med tettere oppfølging fra kommunen, eksempelvis en sykehjemsplass. Kommunen har vurdert at de kan gi tilstrekkelig omsorg gjennom hjemmetjenesten og har ikke innvilget opphold i sykehjem. Dette til tross for blant annet langt fremskreden demens og at vi tydelig kan se i dokumentaren den forvirring som er hos den eldre som i løpet av et par uker må forholde seg til over 20 forskjellig medarbeidere. I Norge har vi en garanti som sier at eldre skal få bestemme selv over eget liv og ha en verdig alderdom. I garantien står det også at de som ønsker det skal få bo sammen. Dette syndes det mot i flere kommuner. Flere eldre som har et klart behov for sykehjemsplass og ytrer ønske om en plass blir ikke hørt. Deres opplevelse av utrygghet synes ikke å vektlegges tilstrekkelig. Eldre skal motta ha et verdig tjenestetilbud som er tilpasset den eldres individuelle behov. For noen vil det være både ønskelig og det beste å få bo lengst mulig hjemme, men da med nødvendig og god oppfølging. De som ikke kan bo hjemme, må få tilbud om andre botilbud i kommunen.
Brennpunktdokumentaren gir god grunn til bekymring for hvordan det står til med eldreomsorgen i Norge, og den gjorde dypt inntrykk på meg, noe jeg også regner med at den gjorde for statsråden.