Skriftlig spørsmål fra André N. Skjelstad (V) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1061 (2022-2023)
Innlevert: 18.01.2023
Sendt: 19.01.2023
Besvart: 30.01.2023 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

André N. Skjelstad (V)

Spørsmål

André N. Skjelstad (V): Gjør det inntrykk på statsråden å se hvordan eldre som føler seg utrygge med et klart behov for en sykehjemsplass eller stabile faste ansatte i hjemmesykepleien ikke får det, og hvordan vil statsråden følge opp kommunene slik at lovens krav om forsvarlige tjenester etterleves, samt at verdighetsgarantien blir oppfylt?

Begrunnelse

I Brennpunkt 18.01.23 får vi et sjeldent innblikk hos noen eldre personer og deres pårørendes kamp for en verdig eldreomsorg. Det kommer tydelig frem at de eldre og pårørendes selv mener det er helt nødvendig med tettere oppfølging fra kommunen, eksempelvis en sykehjemsplass. Kommunen har vurdert at de kan gi tilstrekkelig omsorg gjennom hjemmetjenesten og har ikke innvilget opphold i sykehjem. Dette til tross for blant annet langt fremskreden demens og at vi tydelig kan se i dokumentaren den forvirring som er hos den eldre som i løpet av et par uker må forholde seg til over 20 forskjellig medarbeidere. I Norge har vi en garanti som sier at eldre skal få bestemme selv over eget liv og ha en verdig alderdom. I garantien står det også at de som ønsker det skal få bo sammen. Dette syndes det mot i flere kommuner. Flere eldre som har et klart behov for sykehjemsplass og ytrer ønske om en plass blir ikke hørt. Deres opplevelse av utrygghet synes ikke å vektlegges tilstrekkelig. Eldre skal motta ha et verdig tjenestetilbud som er tilpasset den eldres individuelle behov. For noen vil det være både ønskelig og det beste å få bo lengst mulig hjemme, men da med nødvendig og god oppfølging. De som ikke kan bo hjemme, må få tilbud om andre botilbud i kommunen.
Brennpunktdokumentaren gir god grunn til bekymring for hvordan det står til med eldreomsorgen i Norge, og den gjorde dypt inntrykk på meg, noe jeg også regner med at den gjorde for statsråden.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Historiene som kommer frem i Brennpunkt gjør sterkt inntrykk på meg. Enten det går på bemanning, kompetanse, mat eller medisiner, er det ikke denne standarden vi skal ha i eldreomsorgen i Norge.
Selv om jeg er den første til å si at det ikke er sånn vi skal ha det, vil jeg takke for både eldre og ansatte for at de vise mot og sier ifra. Den beskjeden de gir, tar jeg på alvor – og det er mitt inntrykk at kommunene der dette har skjedd også gjør.
Jeg tror veien til en bedre eldreomsorg går gjennom en kombinasjon av bedre bemanning, tydelig ledelse og riktig kompetanse, og at de som er på jobb har tid til å være sammen med de eldre. De eldre skal møte kjente fjes. Ansatte skal ha tid å gi pleie og praktisk hjelp, og det skal være tid til å bli kjent.
Jeg ønsker å understreke at dersom det eneste tilbudet som kan dekke behovet for nødvendige og forsvarlige helse- og omsorgstjenester er en sykehjemsplass, så har man rett til sykehjemsplass. Dette er ettertrykkelig slått fast i pasient- og brukerrettighetsloven.
Som representanten sikkert er kjent med, står helse- og omsorgstjenesten overfor store utfordringer i årene som kommer. Representanten tar i sin henvendelse opp utrygghet i eget hjem og utfordringer med personellressurser.
Bærekraften i helse- og omsorgstjenesten er avhengig av at personellressursene brukes på en hensiktsmessig måte. Helsepersonellkommisjonen leverer sin innstilling 2. februar 2023. Formålet med arbeidet er å etablere et kunnskapsgrunnlag og foreslå treffsikre tiltak i årene framover for å utdanne, rekruttere og beholde kvalifisert personell i helse- og omsorgstjenesten i hele landet, for å møte utfordringene i helse- og omsorgstjenestene på kort og lang sikt.
Andelen eldre vil øke betraktelig i årene som kommer. Dette er et varig utviklingstrekk som berører hele samfunnet. Hvis vi skal mestre møtet med en aldrende befolkning, så må vi ha en helhetlig tilnærming. Selv om målet er at vi i økende grad skal løse oppgavene i den enkeltes opprinnelige hjem, kan ikke alt løses der. Det vil fortsatt være behov for heldøgns omsorgsplasser, men å bo hjemme kan også være en løsning for mange.
Vi må tenke nytt, vi må tenke sammen, og vi har derfor startet opp et arbeid som skal gjøre det trygt for eldre å bo lenger hjemme – Bo trygt hjemme-reformen. For å sikre bred forankring, har vi har tatt et politisk grep ved tydeligere å involvere flere departementer og forplikte seks statsråder direkte i arbeidet. Dette fordi mer egnede boliger, levende lokalsamfunn med aktiviteter og forebyggende tjenester, utdanning og personell i tjenestene, henger sammen.
Når alt kommer til alt, handler eldreomsorg om å skape trygghet i en sårbar tid. Man skal føle seg trygg på at man får den hjelpen man trenger. Det er et politisk ansvar, og vi er i gang med jobben.