Skriftlig spørsmål fra Aleksander Stokkebø (H) til arbeids- og inkluderingsministeren

Dokument nr. 15:1069 (2022-2023)
Innlevert: 19.01.2023
Sendt: 19.01.2023
Besvart: 25.01.2023 av arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen

Aleksander Stokkebø (H)

Spørsmål

Aleksander Stokkebø (H): Hvordan og når vil regjeringen følge opp KPMG-rapporten om etatssamarbeidet mot arbeidslivskriminalitet?

Begrunnelse

KPMG har på oppdrag fra tre departementer utarbeidet en rapport om etatssamarbeidet mot arbeidslivskriminalitet.
Kampen mot arbeidslivskriminalitet er vår felles kamp. Det er de siste årene blitt opprettet 8 A-krimsentre, som allerede i dag har en viktig rolle. Samtidig identifiserer rapporten en rekke forbedringspunkter for å gjøre sentrene og samarbeidet enda mer slagkraftig.

Marte Mjøs Persen (A)

Svar

Marte Mjøs Persen: På oppdrag fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet, Finansdepartementet og Justis- og beredskapsdepartementet har KPMG gjennomført en evaluering av det tverretatlige samarbeidet mot arbeidslivskriminalitet, som politiet, Skatteetaten, Tolletaten, Arbeids- og velferdsetaten og Arbeidstilsynet har ansvaret for.
Rapporten peker både på positive erfaringer og forbedringspunkter i samarbeidet. På den positive siden trekkes det fram at det tverretatlige samarbeidet har ført til styrket innsats mot arbeidslivskriminalitet på strategisk nivå og bidratt til mer effektiv samordning på operativt nivå. Samtidig legges det fram flere anbefalinger om tiltak for blant annet mer effektiv organisering og systematisk kunnskapsutvikling.
Departementene er i gang med å gå gjennom rapporten. I samsvar med handlingsplanen mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet er regjeringens mål å bidra til å styrke og videreutvikle det tverretatlige samarbeidet for å forebygge og bekjempe arbeidslivslivskriminalitet og styrke bruken av etatenes sanksjoner for å sikre at de virker raskt, er merkbare og står i forhold til lovbruddenes alvorlighet. Oppfølgingen av disse tiltakene i handlingsplanen vil skje blant annet i lys av denne evalueringsrapporten.
Det vil også være relevant å se det i sammenheng med rapporter som Riksadvokaten har innhentet fra de regionale statsadvokatembetene om politidistriktenes håndtering av saker som gjelder arbeidslivskriminalitet i 2022.
Departementene kommer tilbake til etatene med en oppfølging av evalueringen i en egen bestilling, slik det også er gitt føringer om i tildelingsbrevene for 2023.