Skriftlig spørsmål fra Abid Raja (V) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1092 (2022-2023)
Innlevert: 20.01.2023
Sendt: 23.01.2023
Besvart: 31.01.2023 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Abid Raja (V)

Spørsmål

Abid Raja (V): Kan statsråden redegjøre for hva kostnaden vil være, og hva som konkret inngår i kostnaden, for kompletterende tiltak per psykologistudent som ble rammet av praksisendringen ved ELTE, slik at disse kan oppnå godkjenning i Norge?

Begrunnelse

Det vises blant annet til Dokument nr. 15:2286, nr. 15:263 og nr. 15:1064 (2021-2022), der bakgrunnen for saken framgår.
Et estimat (sluttsum) gir lite informasjon så lenge det ikke er åpenhet om hvilke kostnader som inngår i estimatet. Det er derfor interessant å vite om f.eks. lønn til studenten inngår i estimatet. Dette er i så fall verdiskapning, og kan ikke sees på som en kostnad i forbindelse med tiltaket. Av denne grunn ønskes tallene som fører frem til HOD sitt estimat.
HDIR har laget en rapport (19. mars 2018) med flere modeller for utregninger for de som begynte med tiltaket i 2018. Dette inneholdt 3 modeller for utregninger av kost med varierende innslag av lønn. Det er ønskelig at det tas hensyn til at tiltaket gjenbrukes på de gjenværende ELTE-studentene og at antallet studenter er lavere.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Jeg viser til mine tidligere svar i saken, spørsmål nr 263 av 11. november 2021 fra stortingsrepresentant Morten Wold, spørsmål nr. 2286 av 14. juni 2022 fra stortingsrepresentant André N. Skjelstad og spørsmål nr. 1064 av 4. februar 2022 fra stortingsrepresentant Abid Raja.
Det ble i forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett 2018 foreslått å etablere et særskilt kvalifiseringsprogram for kandidater som fullførte eller startet masterutdanning i psykologi ved ELTE-universitetet i Ungarn før høsten 2016. Disse kandidatene var omfattet av endring i praksis for yrkesgodkjenning av kandidater utdannet ved ELTE-universitetet. Kandidater som valgte å starte på masterutdanningen etter at det ble kjent at Helsedirektoratet endret praksis, fikk ikke ta del i kvalifiseringsprogrammet.
Jeg har fått opplyst fra Helsedirektoratet at det er 180 kandidater som har gjennomført og bestått programmet og fått autorisasjon. Totalt har dette hatt en kostnad på 203,6 mill. kroner. Beløpene var basert på 2017-tall og har ikke blitt justert gjennom tildelingsårene.
Kandidatene har ikke hatt studentstatus, men de har blitt lønnet fra helseforetakene i hele tiltaksperioden (14 mnd.). Totalkostnadene omfatter derfor blant annet lønn til kandidatene under gjennomføring av veiledet praksis. Kandidatene har ikke hatt lisens i praksisperioden, og har følgelig ikke kunne benyttet tittelen psykolog eller jobbe selvstendig innenfor yrket. Kandidatene har kun hatt anledning til å jobbe i opplæringsstilling under forsterket veiledning og supervisjon.
De som fikk tilgang til kvalifiseringsprogrammet fikk dette på et tidspunkt da det var usikkerhet om hvilke kvalifikasjoner de ELTE-utdannede faktisk hadde og om den norske praktiseringen av EØS-regelverket var riktig.
Den teoretiske delen av det kompletterende tiltaket for ELTE-kandidatene er nå evaluert av de fire universitetene som hadde ansvar for planlegging og gjennomføring av programmet. Evalueringen peker på flere forhold som har vært utfordrende for å sikre at kandidatene har kunnet tilegne seg tilstrekkelig bredde og dybde i kunnskap, kompetanse og kliniske ferdigheter. Dette utdypes i rapporten, men jeg har særlig merket meg følgende:

«Strykprosenten har vært gjennomgående høy, til tross for at tilretteleggingen og den individuelle oppfølgingen har vært langt større enn hva som er vanlig ved profesjonsstudiene i psykologi ved UiO, UiB, UiT og NTNU. Den avsluttende hjemmeeksamen utgjør faglig sett også et langt smalere vurderingsgrunnlag sammenlignet med den bredere evalueringen profesjonsstudenter i psykologi gjennomgår i løpet av profesjonsstudiet».

Mange kandidater måtte ha tre eksamensforsøk, og noen få trengte fire forsøk.
Jeg oppfatter at representanten ber meg redegjøre for hva kostnaden vil være og hva som konkret inngår i kostnaden for kompletterende tiltak for den siste gruppen som ikke ble omfattet av tiltaket. Som jeg viser til i mitt tidligere svar til stortingsrepresentanten Abid Raja av 4. februar 2022, er det ikke aktuelt å opprette et kompletterende program for gruppen av ELTE-studenter som startet masterutdanningen etter at det ble kjent at Helsedirektoratet endret praksis. Det er derfor ikke gjort økonomiske beregninger av kostnader et lignende tiltak ville hatt for denne gruppen.