Skriftlig spørsmål fra Lene Westgaard-Halle (H) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1121 (2022-2023)
Innlevert: 24.01.2023
Sendt: 24.01.2023
Besvart: 01.02.2023 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Lene Westgaard-Halle (H)

Spørsmål

Lene Westgaard-Halle (H): Hva foretar regjeringen seg for å sikre at norske interesser blir ivaretatt når Store Norske nå gir fra seg en rekke rettigheter til kullutvinning på Svalbard og frem mot 2025 når resten av utmålene bortfaller og Gruve 7 legges ned, og mener justisminister Mehl at denne beslutningen vil gi Norge økt kontroll i nordområdene, noe hun understreket betydningen av i forbindelse med regjeringens varsel om en ny Svalbard-melding?

Begrunnelse

Et utmål er en rettighet til å drive utvinning av mineraler og bergarter, som for eksempel kull eller gull. Selskapet Store Norske sitter i dag på 335 såkalte utmål på Svalbard Disse er i all hovedsak reservert for fremtidig kulldrift. Du kan få en slik rettighet, selv om du ikke er grunneier på Svalbard. Når Store Norske nå ikke søker om fornyet dispensasjon for 28 av disse utmålene, kan i prinsippet disse plukkes opp av de som måtte ønske det, også utenlandske selskaper.
Dette skjer i en tid med betydelig økende sikkerhetspolitisk spenning i Norges nærområder. Derfor er det i større grad enn tidligere viktig å sikre et solid norsk fotavtrykk på Svalbard. Russland har nylig varslet økte ambisjoner for russisk tilstedeværelse på Svalbard. Dette kan øke det russiske presset mot Norge, med tiltagende krav om innrømmelser overfor Russland og russiske interesser.
Nyheten om Store Norskes frigivelse av utmål kom nesten samtidig som regjeringen annonserte at den nå vil påbegynne arbeidet med en ny Svalbard-melding, som skal fremmes for Stortinget i 2024. Justisminister Mehl uttalte i forbindelse med dette at

"for Senterpartiet og Arbeiderpartiet i regjering er det viktig at vi har god kontroll i nordområdene, og det er et høyt prioritert område for oss.»

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Spørsmål vedrørende utmål mv. på Svalbard bør i utgangspunktet rettes til næringsministeren, som er konstitusjonelt ansvarlig for dette fagområdet. Ettersom spørsmålet videre omhandler andre deler av regjeringens politikk, herunder den kommende stortingsmeldingen om Svalbard, svarer jeg allikevel ut spørsmålet på vegne av regjeringen.
Det følger av forskrift om bergverksordningen for Svalbard at alle selskap som er hjemmehørende i et land som er part i Svalbardtraktaten, kan ta utmål på Svalbard. Et utmål gir kun en enerett til utvinning etter mineraler i et område, og gir ikke rett til å få innvilget tillatelse til utvinning av mineraler. Dette vil vurderes opp mot relevant regelverk og må skje innenfor den svært strenge miljølovgivningen på Svalbard. Et utmål gir heller ikke eierskap til grunnen utmålene ligger på. Staten ved NFD eier til sammen 98,75 pst. av grunnen på Svalbard.
Det anses derfor ikke som dramatisk eller potensielt utfordrende om en aktør skulle ta nytt utmål hverken nå eller senere dersom Store Norske Spitsbergen Kulkompani AS (Store Norske) oppgir eventuelt andre utmål. På generelt grunnlag kan vi si at en situasjon der noen enten ønsker å ta nytt utmål eller Store Norske oppgir eventuelt andre utmålsrettigheter, vil bli håndtert innenfor regelverket i bergverksordningen.
Vi er godt satt opp til å ivareta nasjonale interesser på Svalbard. Det er innført tiltak som understøtter myndighetsutøvelsen, blant annet personkontroll og kontroll med vareførselen til og fra Svalbard. Våre behov for forvaltning, styring og kontroll med ressurser og aktivitet på øygruppa ivaretas gjennom lover og forskrifter, og som grunneier. Eierskap til grunn er et av flere verktøy for å sikre en god forvaltning over områder, i kombinasjon med regelverk og god forvaltningspraksis.