Silje Hjemdal (FrP): Det produseres flere norske filmer og serier enn for bare få år siden, og norsk filmproduksjon kan sies å være inne i en gullalder. Likevel er det foreslått i en høring å innføre tvungen investering i norskspråklig TV- og filmproduksjon i Norge, eller alternativt en avgift på inntil 5 pst. av omsetningen. Dette begrunnes med en markedssvikt.
Hvor mener statsråden markedet svikter i dag, og hvilke type produksjoner er det hun savner i dagens mangfoldige tilbud?
Begrunnelse
Kulturministeren sendte i fjor høst forslag om medfinansieringsplikt for strømmetjenester på høring, hvor det stilles krav om enten en viss investering gjennom uavhengige norske produksjonsselskap eller betaling av en avgift på 5 pst. av omsetningen. Høringen er nå avsluttet. Høringsnotatet gjorde ikke godt rede for hva som var feil med det blomstrende markedet for TV- og filmproduksjon i Norge. Strømmeselskapene produserer serier og filmer med norsk innhold som aldri før, og aktører peker på at der man før stort sett bare hadde NRK å forholde seg til, er det nå et mangfold av villige strømmeselskaper som stiller med finansiering og gir høy grad av kunstnerisk frihet. Skal man peke på et problem må det trolig være tilstrekkelig kapasitet i den norske TV- og filmprodusentbransjen, men det er vanskelig å se hvordan et krav om investeringer skal løse det.
Det som virker, skal man være varsom med å reparere eller tukle med. Danmark har nylig stått overfor et tilsvarende avgiftsforslag fra den forrige regjeringen, som har ført til krise og tilnærmet produksjonsstopp i den danske produksjonsbransjen. Situasjonen har vært så vanskelig, at danske produksjonsselskaper ser seg nødt til å flytte til andre land. Den nye danske regjeringen innser alvoret og har sagt de skal endre på det utskjelte forslaget, men skaden er allerede skjedd. Den danske produksjonsbransjen sitter igjen med brukket rygg, og det vil ta lang tid å komme tilbake til der bransjen var før krisen. Det er vanskelig å se for seg noe tilsvarende i Norge, men det kan være interessant å høre hvilke tanker statsråden har gjort seg om situasjonen i Danmark og eventuelle problemer som kan oppstå i Norge.
Det ønskes også besvart hvilke filmpolitiske mål statsråden mener ikke oppnås i dag og som hun ønsker å fremme med det foreslåtte tiltaket. Det har aldri blitt produsert mer norskspråklig kvalitetsfilm og -TV-serier før, og norske produksjoner med norsk manus spres og blir populære langt utenfor våre landegrenser. Man når et langt større publikum enn man før kunne drømme om.
Strømmetjenesteselskapene samarbeider til og med kinoene, for å trekke folk tilbake til filmlerretet. Synergieffektene er mange. Det er derfor vanskelig å forstå hvorfor kulturministeren ønsker å endre på noe som allerede fungerer.