Skriftlig spørsmål fra Tage Pettersen (H) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:1170 (2022-2023)
Innlevert: 26.01.2023
Sendt: 30.01.2023
Rette vedkommende: Klima- og miljøministeren
Besvart: 03.02.2023 av klima- og miljøminister Espen Barth Eide

Tage Pettersen (H)

Spørsmål

Tage Pettersen (H): Krigen i Ukraina dreier seg delvis om et russisk ønske om å utviske ukrainsk kulturell egenart. Bevaring av ukrainske kulturminner er derfor del av motstanden mot russisk aggresjon.
Bidrar Norge på nåværende tidspunkt til ivaretagelse av ukrainske kulturminner, eller er det en plan for å gjøre dette når krigen en dag er slutt?

Begrunnelse

Vi har sett at kulturarv ofte blir ødelagt under kriger og konflikter. Kultur har en viktig rolle i å forme nasjonal identitet og historie. Ifølge UNESCO har 236 kulturelle steder i Ukraina blitt skadet siden 24. februar 2022, inkludert religiøse steder, museer, monumenter, biblioteker og bygninger med historisk og/eller kunstnerisk verdi. Det er viktig å fokusere på å bevare disse stedene.

Espen Barth Eide (A)

Svar

Espen Barth Eide: Det er med dyp beklagelse og sorg vi erfarer at kulturarven i Ukraina er skadet og utsatt som følge av Russlands angrepskrig. Jeg viser til mitt brev av 8. mars 2022 som svar på skriftlig spørsmål nr. 1456 fra Stortinget.
I flere deler av verden erfarer vi hvordan kulturarv bevisst blir utnyttet i krig og konflikt. Kulturmiljøer blir angrepet, ødelagt med overlegg og brukt til politiske formål. Det siste året har denne virkeligheten kommet tett på oss. Russlands angrepskrig i Ukraina er en tragedie på så mange måter, og også her benyttes kulturarv som både mål og middel i konflikten.
Norges innsats innenfor dette området går i hovedsak gjennom Unseco hvor Norge er en betydelig bidragsyter. Unesco har stor oppmerksomhet om situasjonen og det pågår et stort internasjonalt arbeid med å beskytte ukrainsk kulturarv. Regjeringens linje er å støtte opp under Unesco-samarbeidet på området. Krigen i Ukraina har også aktualisert arbeidet med oppfølgingen av Norges forpliktelser etter konvensjonen om beskyttelse av kulturverdier i tilfelle av væpnet konflikt (Haagkonvensjonen, 1954) og annen tilleggsprotokoll (1999).
Når det gjelder bistand til Ukraina ga Klima- og miljødepartementet i januar 2022, uavhengig av krigen i Ukraina, en særskilt støtte på en million kroner til fondet under tilleggsprotokollen. Fondets formål å sikre kulturarv i krig og konflikt. I tillegg bidrar Norge med årlige midler til Unescos Heritage Emergency Fund som er innrettet for krisehjelp og teknisk assistanse. På denne måten har Norge støttet og bidratt til Unescos arbeid gjennom lang tid. Disse midlene kommer nå Ukraina til gode. Regjeringen mener at støtte til Unescos innsats er den mest hensiktsmessige måten å bistå Ukraina under den pågående konflikten. Samtidig har vi oppmerksomhet om hva Norge kan bistå med når krigen er slutt. Det er til vurdering hvilken rolle norske fagmyndigheter og ekspertmiljøer kan ha når gjenoppbyggingen av landet skal skje.