Ane Breivik (V): Kan statsråden gi et anslag på de samfunnsøkonomiske konsekvensene av å avvikle en helligdag?
Begrunnelse
For å finansiere de økende utgiftene til forsvaret i de kommende årene, har Mette Fredriksens sosialdemokratiske regjering i Danmark besluttet å avskaffe en helligdag fra og med 2024. Å fjerne en fridag vil gi statskassen tre milliarder mer på bok, ifølge det danske Finansdepartementet.
Fra det danske Finansdepartementets vurdering:
"En afskaffelse af en helligdag, som hvert år falder på en hverdag, vurderes at kunne øge den samlede præsterede arbejdstid med ca. 0,34 pct. årligt svarende til en stigning i strukturelle beskæftigelse på ca. 8.500 fuldtidsbeskæftigede. Forslaget skønnes at styrke den strukturelle offentlige saldo med i omegnen af 3 mia. kr. og øge strukturelt BNP med ca. 9,4 mia. kr."
Dermed blir den særdanske helligdagen “Store bededag” avviklet. I Norge har vi ikke en tilsvarende bededag, men Lov om helligdager og helligdagsfred oppstiller en rekke helligdager.
Som ledd i krisepakken av 1992 foreslo Arbeiderpartiet ved Gro Harlem Brundtlands tredje regjering å inndra Kristi Himmelfartsdag som fridag fra og med 1994, men forslaget ble nedstemt av Stortinget. Næringslivets Hovedorganisasjon regnet på tidspunktet ut at gevinsten ved å fjerne Kristi Himmelfartsdag ville være på 2,5 milliarder kroner totalt, og én milliard mer enn andre fridager som følge av praksisen med såkalt “inneklemt fredag”.