Skriftlig spørsmål fra Anna Molberg (H) til kommunal- og distriktsministeren

Dokument nr. 15:1207 (2022-2023)
Innlevert: 01.02.2023
Sendt: 01.02.2023
Besvart: 08.02.2023 av kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik

Anna Molberg (H)

Spørsmål

Anna Molberg (H): Hvilken holdning har den sittende regjering til lokaldemokratiet og kommunenes selvbestemmelse i forvaltningssaker, og er det et overordnet mål for regjeringen å fortsette å gi kommunene medhold i klagesaker om kommunale vedtak?

Begrunnelse

For regjeringen Solberg var det et gjennomgripende prinsipp at det kommunale selvstyret skulle vektlegges når enkeltvedtak i forvaltningen var påklaget til siste instans. Da Høyre var i regjering fikk kommunene ja i 8 av 10 klagesaker om kommunale vedtak. I Elverum kommune har det lenge pågått en fradelingssak der det er søkt om omdisponering av tomt på 2 dekar fra Thorud gård i Hernes. Fradelingen skal skje i forbindelse med et generasjonsskifte, og det er foreldrene til ny eier som vil bygge hus på tomta og skille ut denne fra gården. Et enstemmig formannskap har gitt tillatelse til fradeling hele tre ganger. Deretter ble saken oversendt kommunaldepartementet som sendte den videre til statsforvalteren i Oslo og Viken som settestatsforvalter. De ga avslag i saken 30.06.22. Formannskapet i Elverum kommune har lagt vekt på at en fradeling vil legge til rette for produksjon ved at foreldregenerasjonen kan bidra i gårdsarbeidet. Det vil heller ikke føre til noe mindre dyrket areal, tvert imot. Det planlegges å dyrke opp areal i forbindelse med fradelingen slik at samlet dyrket areal faktisk øker. Representanten er klar over at statsråden i utgangspunktet ikke kommenterer enkeltsaker, men ber om en redegjørelse for regjeringens holdning når det kommer til klagesaker om kommunale vedtak.

Sigbjørn Gjelsvik (Sp)

Svar

Sigbjørn Gjelsvik: Både regjeringa og eg er opptekne av lokaldemokratiet og lokalt handlingsrom for kommunane. Regjeringa ønsker å styrke busettinga i heile landet og legge til rette for meir bustadbygging i område med liten befolkningstettleik. Kommunane skal få økt handlefridom når det gjelder kor i kommunen nye bustadar skal kunne byggast. Som lokal planmyndigheit har kommunane stor grad av fridom til å bestemme arealpolitikken. Dei folkevalde i kommunane må her ta heilskaplege omsyn til både lokale tilhøve, viktige regionale interesser og ulike nasjonale føringar i til dømes statlege planretningslinjer for samla bustad-, areal-, og transportplanlegging.
Når kommunale vedtak blir påklaga, er det alltid eit overordna mål å treffe vedtak som gir det rette resultatet i den konkrete saka. Statsforvaltaren skal i denne vurderinga vera varsam med å overprøve avgjerder som høyrer til det lokalpolitiske skjønnet. Samtidig er det viktig at statsforvaltaren ser til at nasjonale og viktige regionale interesser ikkje blir vesentleg sett til side i enkeltsaker.
Som representanten skriv, kan eg i utgangspunktet ikkje kommentere enkeltsaker. Når det gjeld saker om frådeling, nemner eg generelt at landbruksinteresser skal ha fortrinn i områdar som er sett av til landbruks-, natur- og friluftsformål samt reindrift (LNFR-formål). Frådeling av tomter til bustadformål er derfor i strid med LNFR-formålet. Dersom Elverum kommune ønsker å opne for frådeling til bustadformål, kan kommunen gi føresegn i kommuneplanen om spreidd bygging i LNFR-område. Plan- og bygningsloven bygger på eit prinsipp om at slike arealendringar skal skje ved en planprosess i kommunen, og ikkje gjennom enkeltvise dispensasjonar. Departementet har i brev 29. juni 2022 gitt rettleiing til Elverum kommune om korleis arealplanen kan oppdaterast.