Skriftlig spørsmål fra Per-Willy Amundsen (FrP) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1210 (2022-2023)
Innlevert: 01.02.2023
Sendt: 01.02.2023
Besvart: 03.02.2023 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Per-Willy Amundsen (FrP)

Spørsmål

Per-Willy Amundsen (FrP): Ser statsråden at motviljen mot å svare og de villedende svar som er gitt på Stortingets spørsmål om i hvilken utstrekning den kinesiske applikasjonen TikTok har vært installert på telefonen til statsråden med det konstitusjonelle ansvaret for vår sivile beredskap, herunder IKT-sikkerhet, vanskeliggjør Stortingets kontroll med om regjeringen har kontroll på konsekvensene av et slik eventuelt sikkerhetsbrudd?

Begrunnelse

Det vises til mine muntlige spørsmål i Stortinget den 04.10.22, samt til mine skriftlige spørsmål nr. 65, nr. 152, nr. 433, nr. 728, nr. 729, nr. 933, nr. 1081, nr. 1131 og nr. 1158. Det vises videre til Dagbladets nettsak av 23.01.23 og av 30.01.23. En av Stortingets funksjoner er å føre kontroll med regjeringen, og en forutsetning for at Stortinget skal kunne utfylle sin kontrollfunksjon er at statsrådene på spørsmål gir korrekte opplysninger til Stortinget. Skriftlige og muntlige spørsmål fra Stortinget til regjeringen, er en del av Stortingets løpende kontrollvirksomhet.
Applikasjonen TikTok er omstridt, og myndighetene i flere land vi har sikkerhetspolitisk samarbeid med har advart mot bruk av den. Hovedbekymringen rundt bruk av applikasjonen er dens tilknytning til regimet i Kina, og det har blitt advart mot at applikasjonen kan bli brukt for å bistå det kinesiske regimets arbeid med etterretning og informasjonsinnhenting. Dersom denne applikasjonen har vært installert på en statsråds tjenestetelefon – særlig statsråden med det konstitusjonelle ansvaret for sivil beredskap og IKT-sikkerhet – representerer dette også flere brudd på Nasjonal sikkerhetsmyndighets råd for mobilbruk.
Dersom det foreligger et slikt sikkerhetsbrudd, inngår det i Stortingets kontrollfunksjon å få klarhet i om regjeringen gjennom egnede tiltak har kontroll over de eventuelle konsekvensene av sikkerhetsbruddet. Grunnforutsetningen for at Stortinget skal kunne oppfylle sin kontrollfunksjon i dette tilfellet, er at inngangsspørsmålet – om det har skjedd et slik sikkerhetsbrudd – blir besvart klart og utvetydig av statsråden. Spørsmålsstiller mener statsrådens måte å forholde seg til Stortinget på i denne saken er svært problematisk, og en aktiv motarbeidelse av Stortingets kontrollfunksjon. Det bes derfor om en tilbakemelding på om statsråden ser at motviljen mot å svare og de svarene som er gitt i denne saken, vanskeliggjør Stortingets kontrollfunksjon.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Jeg viser til svar på spørsmål nr. 1131. Jeg har besvart en rekke spørsmål fra Stortinget om temaet, og hele veien ønsket å svare så åpent som jeg kan og mener er klokt. Det å gjøre slike vurderinger knyttet til å offentlig gi informasjon om sikkerhetsrutiner, er en del av å ha høy sikkerhetsbevissthet rundt bruk av digitale verktøy i tjenesten. Svar på skriftlige spørsmål til Stortinget er offentlig informasjon.
I det konkrete svaret jeg henviser til, opplyser jeg om at jeg hadde TikTok på en ugradert tjenestetelefon en drøy måned i fjor høst. Jeg har tidligere ikke ønsket å gå nærmere inn på dette, av hensynet jeg nevner innledningsvis. At jeg nå velger å være helt åpen om dette er blant annet fordi jeg registrerer at det har vært spekulert i om applikasjonen kan ha vært installert på en gradert tjenestetelefon.
Jeg har i svaret også redegjort for at jeg mener det av sikkerhetsmessige årsaker ikke har vært klokt å gå inn på detaljene om hvordan jeg bruker ulike digitale enheter.
Når det gjelder bruken av sosiale medier, også TikTok, valgte jeg på eget initiativ å få en egen telefon til dette formålet helt i starten av oktober. Dette var et grep jeg tok selv om det ikke foreligger noe krav om dette fra sikkerhetsmyndighetene.
Det er viktig for meg å presisere og gjenta at jeg forholder meg til de rådene og retningslinjene som gjelder, blant annet fra NSM. Representantens konkrete spørsmål kan gi inntrykk av å bygge på et premiss om at dette ikke er tilfelle. Jeg tar en rekke forholdsregler når det gjelder digital sikkerhet og benytter ulike elektroniske kommunikasjonsmidler hvor noen ugradert og andre er tilpasset gradert kommunikasjon. Dette er også kommunisert til Stortinget ved flere anledninger.