Skriftlig spørsmål fra Himanshu Gulati (FrP) til arbeids- og inkluderingsministeren

Dokument nr. 15:1229 (2022-2023)
Innlevert: 02.02.2023
Sendt: 03.02.2023
Besvart: 09.02.2023 av arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen

Himanshu Gulati (FrP)

Spørsmål

Himanshu Gulati (FrP): Kan jeg få vite på hvilken måte departementet har foretatt eller planlegger å foreta denne vurderingen (herunder hvordan man har inkludert eller planlegger å inkludere partene i arbeidslivet), og ønsker også å vite om det i forkant av fremleggelsen av proposisjonen er foretatt utredninger av hvilke konsekvenser lovendringen vil ha for event-/arrangementsbransjen (herunder kulturarrangementer), samt om det anses i tråd med utredningsinstruksen om slike utredninger ikke er foretatt?

Begrunnelse

Jeg viser til Innst. 108 L (2022–2023) om Endringer i arbeidsmiljøloven m.m. (inn- og utleie fra bemanningsforetak), hvor et flertall i komiteen blant annet gikk inn for følgende i innstillingen:

«Flertallet vil understreke adgangen i arbeidsmiljøloven til direkte, midlertidige ansettelser, jf. § 14-9 (2) bokstav a. Likevel vil flertallet anmode regjeringen i samarbeid med partene i arbeidslivet om å vurdere hvorvidt event-/arrangementsbransjen har behov for et unntak for tidsbegrenset innleie.»

Marte Mjøs Persen (A)

Svar

Marte Mjøs Persen: Spørsmålet fra representanten knytter seg til Innst. 108 L (2022–2023) om Endringer i arbeidsmiljøloven m.m. (inn- og utleie fra bemanningsforetak), hvor et flertall i komiteen blant annet gikk inn for følgende i innstillingen:

«Flertallet vil understreke adgangen i arbeidsmiljøloven til direkte, midlertidige ansettelser, jf. § 14-9 (2) bokstav a. Likevel vil flertallet anmode regjeringen i samarbeid med partene i arbeidslivet om å vurdere hvorvidt event-/arrangementsbransjen har behov for et unntak for tidsbegrenset innleie.»

Regjeringen er nå i gang med de vurderingene representanten viser til. Det ble avholdt et møte mellom Arbeids- og inkluderingsdepartementet og partene i arbeidslivet 2. februar for å høre deres innspill. Departementet mottok nyttige innspill knyttet til hvordan kulturarrangementer normalt organiseres med tanke på bemanning, herunder omfanget av innleie, og om slike arrangementer kan organiseres ved bruk av entreprise. Alle hovedorganisasjonene på arbeidsgiver- og arbeidstakersiden var invitert.
Jeg vil videre understreke at forslagene om endringer i reglene for inn- og utleie fra bemanningsforetak var på en bred offentlig høring i tre måneder før lovproposisjonen ble fremmet, og at departementet i forbindelse med høringen også avholdt flere møter med partene. Departementet mottok en rekke høringssvar, også fra arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjoner som organiserer denne bransjen. Problemstillingen knyttet til konsekvenser for event-/arrangementsbransjen ble imidlertid først særlig tatt opp i etterkant av at lovproposisjonen var fremmet.
Departementet vurderer nå i samråd med Kultur- og likestillingsdepartementet om det er behov for særregler eller unntak på dette området, i lys av de innspill som er kommet og hvordan de nye innleiereglene vil virke.