Skriftlig spørsmål fra Bengt Rune Strifeldt (FrP) til fiskeri- og havministeren

Dokument nr. 15:1235 (2022-2023)
Innlevert: 03.02.2023
Sendt: 03.02.2023
Besvart: 10.02.2023 av fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran

Bengt Rune Strifeldt (FrP)

Spørsmål

Bengt Rune Strifeldt (FrP): Når kan fiskerinæringen forvente at statsråden legger frem den varslede Kvotemeldingen for behandling i Stortinget.

Begrunnelse

Statsråden uttalte til High North News 1. februar i fjor at det er "Viktig for fiskerinæringa at kvotemeldinga blir levert fort", og sa ved tiltredelsen at "dette skulle vi klare på ett års tid". I et juleintervju med Fiskeribladet nevnte Statsråden at den skulle komme i løpet av 2022.
Fiskerinæringen som ønsker forutsigbarhet hadde forventinger til at Statsråden ville holde ord, men som vi vet i dag så falt denne fremdriften helt i fisk.
Det ble gitt nye forhåpninger om når Regjeringen ville levere kvotemeldingen som svar på et spørsmål jeg stilte i i muntlig spørretime den 19. oktober i fjor, da svarte Statsråden at "Den kommer på nyåret". På nytt har Statsråden gitt fiskerinæringen forhåpninger om at saken skal behandles innen rimelig tid.
Men i oversikten over saker som regjeringen har meldt at de vil legge frem for Stortinget i løpet av vårsesjonen 2023, så fremgår det heller ikke at kvotemeldingen skal legges frem for stortinget før sommeren;
https://www.stortinget.no/no/Saker-og-publikasjoner/Saker/Saker-som-ventes-fra-regjeringen/
Dersom vi ikke så raskt som mulig kan få en stortingsbehandlet kvotemelding, kan det få store negative konsekvenser for hele fiskerinæringen. Ikke bare for fartøyeiere som sitter med strukturkvoter, men også for verftsnæringen all den tid ingen tør å ta noen beslutninger om veien videre.
Statsråden har med de gjentatte utsettelsene satt fiskerne i sjakk. De tør ikke gjøre noe som helst av langsiktig planlegging, de er bundet på hender og føtter.
Fiskerinæringen behøver forutsigbarhet for å utvikle seg videre og av respekt for denne viktige næringen så må Statsråden kunne fremkomme med et mer ullent svar enn at "saken kan komme opp utenom den oppsatte dagsordenen."

Bjørnar Skjæran (A)

Svar

Bjørnar Skjæran: Stortingsrepresentant Strifeldt stiller et relevant spørsmål. Det er riktig at jeg har uttalt at meldingen både skulle komme fort, og innen ett års tid. Begrunnelsen for dette er nettopp den forutsigbarhet representanten etterlyser på vegne av fiskerinæringen, og den usikkerheten Stortingets behandling av den forrige meldingen skapte i næringen. Så ja, jeg har fremstått som utålmodig på dette punktet, og det er jeg fortsatt, fordi vi ikke er kommet i mål riktig enda.
Representanten har også tidligere etterlyst meldingen. Jeg vil gjerne gjenta hva jeg svarte representanten skriftlig til hans spørsmål om tidsperspektivet på meldingen like etter at regjeringen Støre hadde tiltrådt, 29. oktober i 2021:

«Jeg har allerede satt i gang dette arbeidet, og det vil være viktig for meg at ny kvotemelding utarbeides i tett dialog med næringen for å sikre nødvendig legitimitet. For å sikre næringen størst mulig stabilitet i rammevilkårene, vil det være en viktig målsetting å søke bred politisk forankring i Stortinget.

Det er for det første behov for å se på en del problemstillinger som Solberg-regjeringen ikke kom i mål med, hvor det er behov for avklaring. Fordeling av strukturgevinst er en slik problemstilling. For det andre skal vi se på at kvotene fordeles på en forutsigbar og mer rettferdig måte. Det er også andre elementer som det kan være naturlig å inkludere i dette arbeidet.
Dette er en prioritert oppgave for regjeringen, og jeg vil bruke tilstrekkelig tid på å utarbeide en god plan for det videre arbeidet, nettopp for å sikre at vi får til den brede forankringen vi er opptatt av.»
Dette står jeg fast ved. Planen er lagt og vi er godt i gang med arbeidet. En av årsakene til at det har tatt lengre tid enn først antatt, er at det er flere sammenhengende problemstillinger som skal finne sin løsning. Vi har hatt flere høringer om sentrale spørsmål som skal behandles i den nye kvotemeldingen, og deler av næringen har ønsket mer tid for å kunne få en god organisatorisk behandling av de spørsmål som er stilt, eksempelvis om fordeling av strukturgevinst fra utløpt tidsbegrensning på strukturkvoter. Det har jeg valgt å lytte til. Da dette spørsmålet var oppe ved behandlingen av forrige stortingsmelding, avslo Stortinget Solberg-regjeringens forslag, og kom selv opp med et alternativ som ble sendt på høring, men som ingen av høringsinstansene ønsker at skal innføres.
Nå er en alternativ modell for fordeling av strukturgevinst på høring med frist for innspill 14. februar. Når denne høringen avsluttes, vil vi på vanlig måte ta med oss de innspillene som kommer her, i det videre arbeidet.
Samtidig gjennomfører vi flere utredninger av ulike tema, for å være trygg på at de forslagene vi kommer med svarer på de utfordringene vi har sagt at vi skal løse. Ved behandling av forrige kvotemelding ga Stortinget klar beskjed om at flere av tiltakene skulle utredes før de ble innført. Det er en situasjon vi ikke ønsker å havne i på nytt.
Jeg kan forsikre representanten Strifeldt om at vi arbeider godt i departementet for å få meldingen ferdig så raskt som mulig, og vi har en ambisjon om å kunne legge frem en ny melding for Stortinget i løpet av kort tid. I jakten etter de gode løsningene må vi ta oss tid til å gjøre en skikkelig jobb, og være trygge på at de løsninger som foreslås, er noe som kan sikre næringen gode rammebetingelser og som kan stå seg over tid.
Vårt mål er fortsatt å legge fram ei melding som kan få bred tilslutning og skape nødvendig forutsigbarhet, både i næringen og på Stortinget. Jeg vil også legge til rette for god dialog med partiene på Stortinget.