Skriftlig spørsmål fra Anna Molberg (H) til arbeids- og inkluderingsministeren

Dokument nr. 15:1267 (2022-2023)
Innlevert: 07.02.2023
Sendt: 07.02.2023
Besvart: 13.02.2023 av arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen
Tilleggssvar: 13.02.2023

Anna Molberg (H)

Spørsmål

Anna Molberg (H): Kan statsråden gi en EØS-rettslig drøftelse av om de nylig vedtatte innleiereglene er i overenstemmelse med våre forpliktelser etter EØS-retten og er det kjent om flere bedrifter i Norge har klaget regelverket inn for ESA?

Begrunnelse

ESA har nylig sagt ja til å vurdere om det nye regelverket for bemanningsforetak er i strid med EØS-retten på bakgrunn av en klage som ble sendt inn fra Terje Andersen som leder et lite bemanningsselskap i Estland. Videre har også advokatfirmaet Wiersholm konkludert med at forbudet mot innleie fra bemanningsforetak til bygningsarbeid i Oslo, Viken og tidligere Vestfold er i strid med EØS-reglene fordi det er en restriksjon etter vikarbyrådirektivets artikkel 4 som ikke kan begrunnes i allmenne hensyn. Det hevdes at departementet ikke har påvist at de foreslåtte tiltakene er egnede og nødvendige for å nå de påberopte formål og faktagrunnlaget er uansett for svakt til å kunne begrunne tiltakene på en måte som står seg EØS-rettslig. Når det gjelder opphevelsen av adgangen til innleie for å dekke midlertidige behov, peker utredningen på at forslaget er en meget vidtgående restriksjon som stiller strenge krav til proporsjonalitetsvurderingen fra statens side.
Den juridiske utredningen viser videre til at departementets tilnærming til de EØS-rettslige vurderingene er beheftet med flere svakheter. Det pekes på at departementet i høringsnotatet til endringene i innleieregelverket ikke foretar en konkret forenlighetsvurdering opp mot EØS-retten. Det vises isteden til tidligere utredninger og kilder som gjelder andre regelverksendringer.

Marte Mjøs Persen (A)

Svar

Marte Mjøs Persen: De EØS-rettslige drøftelser av innleiereglene er grundig behandlet i forarbeidene til endringene i arbeidsmiljøloven som Stortinget nå har vedtatt.
I Prop. 131 L (2021-2022) punkt 14 gjøres det rede for hvordan de enkelte lovendringene er vurdert opp mot våre EØS-rettslige forpliktelser. I dette inngår nærmere vurderinger av om tiltakene utgjør en restriksjon på de fire friheter, hvilke formål tiltakene skal oppfylle, og på hvilket grunnlag de vurderes å være egnet, nødvendige og proporsjonale. Regjeringens konklusjon er at lovendringene knyttet til inn- og utleie fra bemanningsforetak anses å være forenelige med EØS-retten.
Departementet er ikke gjort kjent med andre klager til ESA fra virksomheter i Norge.

Tilleggssvar

Jeg viser til mitt brev av 13. februar 2023 med svar på spørsmål til skriftlig besvarelse nr. 1267 fra representanten Anna Molberg. Der ble det opplyst at departementet ikke er gjort kjent med andre klager til ESA fra virksomheter i Norge.
Fredag ettermiddag 10. februar 2023 mottok departementet et brev fra ESA hvor det fremgår at ESA har mottatt en klage fra et norsk bemanningsforetak, i tillegg til klagen som er omtalt i spørsmålet fra representanten Molberg.