Skriftlig spørsmål fra Kathy Lie (SV) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1302 (2022-2023)
Innlevert: 09.02.2023
Sendt: 10.02.2023
Besvart: 17.02.2023 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Kathy Lie (SV)

Spørsmål

Kathy Lie (SV): Vi hører nå at nye Drammen sykehus har en stor kostnadssprekk og at det diskuteres hvordan dette skal finansieres. Tillitsvalgte på de andre sykehusene i Vestre viken HF uttrykker stor bekymring for om dette vil gå ut over nødvendig vedlikehold og innkjøp av medisinsk utstyr på deres sykehus.
Hva vil helseministeren gjøre for å sikre at alle sykehusene i Vestre Viken helseforetak kan gå til innkjøp av nødvendig medisinskteknisk utstyr og at de kan vedlikeholde bygningene slik at driften er forsvarlig?

Begrunnelse

På NRK Buskerud i dag kunne vi høre intervju med de tillitsvalgte på Kongsberg, Ringerike og Bærum sykehus som uttrykte stor bekymring for konsekvensene dersom Vestre Viken HF må ta regninga for den store kostnadsøkningen på bygging av nye Drammen sykehus. På Ringerike har de i lengre tid hatt behov for en CT maskin til for å klare å gi pasienter traumebehandling i rett tid. På Bærum kunne vi høre om vann og kloakkrør som var så gamle og slitne at det stadig var lekkasjer, og Kongsberg sykehus er rett og slett redd for sin eksistens. Det er også stor bekymring for at dette skal føre til økte innsparingskrav i driften med det resultat at det blir færre stillinger og mindre helsepersonell på jobb for å ta seg av den daglige pasientbehandlingen. Det hersker stor usikkerhet rundt hvem som skal ta regninga for den økte kostnaden. Når bygging av nytt sykehus i Drammen ble vedtatt ble det også vedtatt en sum penger som skulle gå til vedlikehold av de andre sykehusene i Vestre Viken. Det er også usikkerhet om hva som skjer med disse pengene. Byggekostnadene for nye Drammen sykehus har vært prisjustert årlig, men den ekstreme prisøkningen vi har sett det siste året er det ikke tatt høyde for.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Når det gjelder situasjonen ved Vestre Viken HF og prosjektet Nytt sykehus i Drammen behandlet styret i Helse Sør-Øst RHF den 10. februar 2023 ny framdriftsplan og usikkerhetsanalyser for prosjektet. Det ble da fastsatt en revidert styringsramme for prosjektet. Det er i styresaken opplyst at prosjektet har hatt fremdriftsutfordringer og merkostnader som følge av komplekse grunnforhold, krevende parallellitet i aktiviteter, markedsutviklingen under pandemien og krigen i Ukraina. Styret i Helse Sør-Øst RHF vil gjennom økonomisk langtidsplan og de årlige budsjettene følge opp at de økonomiske konsekvensene av Nytt sykehus i Drammen ikke blir til hinder for at Vestre Viken HF kan fortsette å levere gode helsetjenester.
Helse Sør-Øst RHF viser til at det alltid vil være en risiko ved gjennomføring av slike store byggeprosjekter, slik det ble tatt høyde for ved fastsettelse av styringsrammen i 2019. Det er følgelig gjort sensitivitetsanalyser for bl.a. mulig økning i investeringskostnader.
Det er fortsatt gjenstående usikkerheter i gjennomføringen av prosjektet, som kan medføre endringer i forventet sluttkostnad. Usikkerhetsanalysen som er gjennomført nylig viser også dette.
Helse Sør-Øst RHF opplyser at økonomiske langtidsplaner er basert på at prosjektene gjennomføres iht. styringsrammen, men de tar også høyde for å kunne finansiere en viss kostnadsøkning da det ikke er noen garanti for sluttkostnad. Helse Sør-Øst RHF vil vurdere behovet for inntektsstøtte til Vestre Viken HF i forbindelse med arbeidet med økonomisk langtidsplan.
Situasjonen med den sterke prisveksten ut over forutsetningen lagt til grunn i Prop. 1 S påvirker den forutsigbarheten sykehusene tidligere har hatt når det gjelder å planlegge drift og investeringer. Regjeringen har varslet at vi vil forslå å justere 2023-budsjettet med nye anslag for pris- og lønnsvekst. I tillegg har vi varslet at vi vil foreslå en varig budsjettøkning på 2,5 mrd. kroner til sykehusene slik at sykehusene settes bedre i stand til å prioritere psykisk helsevern og rask tilgang til helsehjelp. Med denne økningen vil sykehusene også kunne gjennomføre nødvendige investeringer i kompetanse, bygg, IKT og medisinsk utstyr. Begge endringene vil bli foreslått i revidert nasjonalbudsjett. Jeg vil i foretaksmøte den 17. februar be de regionale helseforetakene vurdere hvordan de best mulig kan ta hensyn til vårt varslede forslag om økte bevilgninger i videre drift og planlegging.