Skriftlig spørsmål fra Per-Willy Amundsen (FrP) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1332 (2022-2023)
Innlevert: 10.02.2023
Sendt: 13.02.2023
Besvart: 15.02.2023 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Per-Willy Amundsen (FrP)

Spørsmål

Per-Willy Amundsen (FrP): Hvordan vil statsråden nå besvare mine skriftlige spørsmål nr. 433 og nr. 728, og hvilke vurderinger begrunnet konklusjonen om at det å installere TikTok på tjenestetelefonen var i henhold til NSMs råd nr. 12 for mobilbruk?

Begrunnelse

Det vises til statsrådens svar på Stortingets spørsmål i den ordinære spørretimen den 08.02.23. Det vises herunder særlig til statsrådens uttalelse om at dersom Stortinget har flere spørsmål om hennes TikTok-bruk, vil hun besvare disse etter beste evne. Det vises videre til statsrådens uttalelser til TV2 den 01.02.23:

«Før hun lastet ned appen, diskuterte hun saken med andre i departementet, forteller statsråden. Samtidig satte hun seg inn i rådene for bruk av tjenestetelefoner.
Det ble da klart at det ikke forelå noen råd som er spesifikt rettet mot TikTok. Det er ikke noen råd om at man ikke bør laste ned akkurat den appen, sier Mehl.
Noe slikt råd mot TikTok foreligger fortsatt ikke, ifølge Mehl. Men Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) har gitt et sett med generelle råd om mobilbruk i tjeneste.»

Jeg stilte den 17.11.22 og den 14.12.22 spørsmål til statsråden om hvordan hun tolker NSMs råd nr. 12 for mobilbruk. I statsrådens besvarelser av 28.11.22 og 22.12.22 blir ikke det konkrete spørsmålet besvart, men det gis den 17.11.22 en kort henvisning til besvarelsen av skriftlige spørsmål nr. 7, nr. 65 og nr. 152. Den 22.12.22 gis det en tilsvarende kort henvisning til besvarelsen av skriftlige spørsmål nr. 7, nr. 65, nr. 152 og nr. 433. Ingen av de spørsmålene som statsråden henviser til sier noe om hvordan NSMs råd nr. 12 for mobilbruk har blitt forstått. Det som derimot fremgår av svarene det henvises til er at statsråden forholder seg til gjeldende råd og retningslinjer for mobilbruk i tjenesten, og i besvarelsen av spørsmål nr. 152 henvises det konkret til NSMs 13 råd for mobilbruk.
Nasjonal sikkerhetsmyndighets råd nr. 12 for mobilbruk har overskriften «Bare installer nødvendige apper og foretrekk kjente og tiltrodde kilder». Videre lyder rådets siste avsnitt som følger: «Du bør derfor bare installere apper som du virkelig trenger, og da foretrekke apper fra kjente og tiltrodde kilder. Du bør være spesielt kritiske til apper som ber om personlig informasjon og tilgang til data i offentlige skyer.». Spørsmålsstiller ønsker svar på hvordan statsråden tolker dette rådet, og hvilke vurderinger som lå til grunn for konklusjonen om at det å installere TikTok på tjenestetelefonen var i henhold til NSMs råd nr. 12 for mobilbruk.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Jeg viser til tidligere svar på spørsmål om samme tema, herunder skriftlig spørsmål nr. 1206 og mine svar i ordinær spørretime onsdag 8 februar 23.
Jeg er tilstede på flere sosiale medier-plattformer, i likhet med mange andre folkevalgte, myndighetspersoner og samfunnsaktører. Sosiale medier er i dag en naturlig del vår kommunikasjon, som gir mulighet til å kommunisere til grupper det ikke er like lett å nå via tradisjonelle media. TikTok er en av de mest brukte sosiale medier-plattformene blant ungdom mellom 18 og 29 år i Norge, og brukes også av mange i andre aldersgrupper. Dette mener jeg det er riktig å forholde seg til. Det er et sted der barn og unge ferdes. Da mener jeg det er riktig at også seriøse aktører er på den plattformen.
Det foreligger som tidligere påpekt ikke råd rettet mot spesifikke apper fra sikkerhetsmyndighetenes side. Som jeg tidligere har beskrevet, tar jeg en rekke forholdsregler knyttet til bruk av digitale verktøy og mobiltelefon. Som jeg skrev i svaret til representanten Stensland, lastet jeg opprinnelig ned TikTok-appen på tjenestetelefonen og gjorde vurderinger om hvordan jeg kunne bruke appen på en trygg måte. På eget initiativ valgte jeg etter om lag en måned å ta i bruk en egen mobiltelefon for sosiale medier, selv om det ikke var et rettslig krav om dette. Dette er et tiltak for ytterligere forsiktighetshensyn jeg nok kunne ønske jeg hadde gjort fra starten av.
Som meddelt i ordinær spørretime er jeg lei for at jeg ikke tidligere var tydelig på at jeg hadde TikTok på en ugradert tjenestetelefon en drøy måned i fjor høst, og at dette har skapt mer usikkerhet.