Skriftlig spørsmål fra Bård Hoksrud (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1429 (2022-2023)
Innlevert: 15.02.2023
Sendt: 20.02.2023
Besvart: 23.02.2023 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Bård Hoksrud (FrP)

Spørsmål

Bård Hoksrud (FrP): Hva vil statsråden gjøre for å sikre at pasienter ved Hammerfest sykehus skal få forsvarlig helsehjelp dersom været gjør at de ikke kan fraktes med fly til Tromsø?

Begrunnelse

I VG 15. februar kunne vi lese om Paul og Trond, som ble innlagt på Hammerfest sykehus med hjerteinfarkt. Ettersom Hammerfest sykehus ikke kan operere hjertesyke, skulle de sendes til Tromsø med ambulansefly for å opereres. Problemet er bare at ambulanseflyene på Hammerfest flyplass bare kan lande dersom det er mindre enn laber bris.
Det førte til at de to mennene ble liggende på Hammerfest sykehus å vente i fem døgn uten å komme seg av flekken. Til slutt tok de saken i egne hender, skrev seg selv ut av sykehuset og booket rutefly til Tromsø, der de fikk nødvendig behandling.
Det er ganske bekymringsfullt at ambulanseflytjenesten i Nord-Norge er så mangelfull, og at man har ambulansefly som ikke tåler vær og vind i Troms- og Finnmark. I tillegg er det kritikkverdig at hjertepasienter blir sendt til et sykehus som ikke kan operere hjertesyke.
Jeg ber om at statsråden svarer på om det foreligger planer for å bedre forholdene og sikre at pasienter får forsvarlig helsehjelp.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Helse- og omsorgsdepartementet har innhentet innspill fra Helse Nord RHF. I innspillet framgår det at Hammerfest sykehus som akuttsykehus for Vest-Finnmark, har et nært samarbeid med UNN Tromsø. Hammerfest sykehus’ oppgave som akuttsykehus er blant annet å foreta livreddende behandling, diagnostisk utredning og å stabilisere pasienter før eventuell videre transport til universitetssykehuset. UNN Tromsø kan dermed uten opphold gå i gang med videre og spesialisert behandling.
Helse Nord RHF opplyser at det foreligger prosedyrer for samarbeid ved ulike typer lidelser. Dette gjelder blant annet håndtering og behandling av akutte hjerteinfarkt. I 2015 etablerte hjertespesialister og indremedisinere fra Finnmarkssykehuset og UNN Tromsø en omforent prosedyre for hvilke pasienter som skal sendes direkte fra Finnmark til UNN Tromsø uten innleggelse på lokalsykehus. Prosedyren har blitt oppdatert flere ganger, og utvelgelsen av hvilke pasienter som skal til universitetssykehuset og hvilke som skal til lokalsykehus, følger nasjonale og regionale retningslinjer.
Av hensynet til taushetsplikten er det ikke naturlig å kommentere de konkrete sakene representanten Hoksrud viser til i spørsmålet sitt. Mer generelt opplyser Helse Nord RHF at pasienter som åpenbart har behov for et høyere behandlingsnivå som hovedregel vil bli transportert direkte til et større sykehus. Unntaket er situasjoner der det vurderes at pasienten har behov for utredning eller stabiliserende behandling så raskt som mulig, og transporttiden til lokalsykehus er vesentlig kortere enn til nærmeste større sykehus.
Innbyggerne i Vest-Finnmark har tilgang til akuttsykehus som kan behandle pasienter med både hjertesykdommer, lungesykdommer og hjerneslag. De fleste pasientene, rundt 95 prosent, blir ferdigbehandlet ved lokalsykehus og kan reise hjem. Som andre lokalsykehus, har ikke Hammerfest sykehus tilbud om nevrokirurgi og PCI/hjertekirurgi.
Pasienter som må til videre behandling etter diagnostikk og stabiliserende behandling, får uten unødvendig opphold rekvirert luftambulanse til UNN Tromsø. Ved stengt flyplass i Hammerfest vil pasienter i Vest-Finnmark kunne transporteres til Kirkenes eller Tromsø. Sykehuset har også anledning til å bruke helikopter dersom ambulansefly ikke kan lande på grunn av vindstyrke og vindretning.
Representanten Hoksrud skriver at det er bekymringsfullt at ambulanseflytjenesten i Nord-Norge er så mangelfull. Jeg vil understreke at vi har en svært god luftambulansetjeneste, og at beredskapen i Finnmark er blitt betydelig styrket. Medisinsk koordinering ambulansefly (MKA) i Tromsø, Ålesund og Lørenskog har ansvaret for å vurdere medisinsk transportbehov og prioritere ambulanseflyoppdragene. MKA ved UNN Tromsø aksepterer alltid operative og værmessige begrensinger for ambulanseflytjenesten. Ved tidskritiske hendelser vil MKA/AMK-lege sammen med rekvirent og lokal AMK (akuttmedisinsk kommunikasjons-sentral) vurdere bruk av alternative ressurser som redningshelikopter eller ambulanse-helikopter dersom de operative forholdene tilsier dette. Hastegrad settes ut ifra pasientens kliniske tilstand, og i dialog med rekvirent enes det om hvor raskt pasientene skal transporteres. Dersom pasientens tilstand endrer seg, vil også hastegrad kunne justeres. I den vurderingen inngår muligheten for alternativ destinasjon, ifølge Helse Nord RHF.