Skriftlig spørsmål fra Mahmoud Farahmand (H) til finansministeren

Dokument nr. 15:1382 (2022-2023)
Innlevert: 15.02.2023
Sendt: 16.02.2023
Besvart: 21.02.2023 av finansminister Trygve Slagsvold Vedum

Mahmoud Farahmand (H)

Spørsmål

Mahmoud Farahmand (H): I juli 2020 påklaget Tide Forsikring AS («Tide») Finanstilsynets forutgående vedtak om å frata Tide konsesjonen som forsikringsagentforetak. Klagesaken ligger ennå til behandling i Finansdepartementet. Gjennom hele saksbehandlingstiden har Tide vært underlagt et forbud mot å formidle nye forsikringsavtaler til tross for at saken ikke er endelig avgjort før departementets vedtak foreligger.
Hva vil statsråden gjøre for å sikre snarlig vedtak i klagesaken som altså har vært til behandling i departementet i over to og et halvt år?

Begrunnelse

Tide har drevet virksomhet som forsikringsagentforetak, dvs. at man formidler forsikringsavtaler til kunder. Selskapet hadde nødvendig godkjenning fra Finanstilsynet og var registrert i Finanstilsynets virksomhetsregister. Etter en tilsynsprosess som startet mer enn to år tidligere, besluttet Finanstilsynet i juni 2020 at Tide skulle slettes fra tilsynets virksomhetsregister, noe som betød at Tide ble fratatt tillatelsen til å drive slik virksomhet. Fjortende juli 2020 ble vedtak påklaget til Finansdepartementet, hvor altså klagesaken ennå ligger til behandling. At Tide senere har inngitt supplerende argumentasjon kan ikke forklare så lang saksbehandlingstid.
I forbindelse med klagen ba Tide om at iverksettelsen av tilsynets vedtak måtte utsettes i påvente av departementets endelige vedtak. Dette ønsket ble bare delvis imøtekommet fra departementets side, ved at departementet har nektet Tide å formidle tegning av nye forsikringsavtaler i hele perioden klagesaken har vært til behandling i departementet. Det langvarige nytegningsforbudet har hatt store konsekvenser for Tides virksomhet og har i praksis medført at Tide har måtte omstille sin virksomhet fullstendig. For Tide betyr har nytegningsforbudet i praksis et fullstendig forbud mot å drive forsikringsagentvirksomhet. Selv om klagesaken ikke har vært endelig avgjort har selskapet langt på vei mistet sitt driftsgrunnlag fullstendig, med tilhørende økonomiske konsekvenser for selskapet, dets eiere, ansatte og underagenter. Den meget lange klagesaksbehandlingstiden har kraftig forsterket den inngripende effekten av både konsesjonstapet og nytegningsforbudet.

Trygve Slagsvold Vedum (Sp)

Svar

Trygve Slagsvold Vedum: Finansdepartementet er klageinstans for vedtak på Finanstilsynets område. Departementet håndterer til enhver tid en stor mengde med saker, hvorav mange er tid- og ressurskrevende. Dette krever løpende prioritetsvurderinger. Det er likevel en målsetning at klagesaker skal behandles innen rimelig tid.
I 2021 satte Finansdepartementet ned et utvalg som skal vurdere finanstilsynsloven og Finanstilsynets virksomhet. Ett av punktene i mandatet er å vurdere om klager på Finanstilsynets vedtak i større grad bør behandles av klagenemnder, og om klagebehandlingen mer generelt bør ivaretas på en annen måte enn med Finansdepartementet som klageinstans. Utvalget skal levere sin utredning innen 1. mars 2023.
Jeg vil på generelt grunnlag bemerke at saker på finansmarkedsområdet ofte er komplekse. I den aktuelle saken har klager i flere omganger sendt supplerende merknader som må vurderes, sist i 2022. Departementet vurderer nå disse merknadene med sikte på å avgjøre saken snart. Jeg har forståelse for at et nytegningsforbud frem til saken er avgjort er til ulempe for et foretak, men dette må veies opp mot tilliten til markedet og hensynet til eventuelle kunder.