Skriftlig spørsmål fra Dagfinn Henrik Olsen (FrP) til forsvarsministeren

Dokument nr. 15:1388 (2022-2023)
Innlevert: 16.02.2023
Sendt: 16.02.2023
Besvart: 23.02.2023 av forsvarsminister Bjørn Arild Gram

Dagfinn Henrik Olsen (FrP)

Spørsmål

Dagfinn Henrik Olsen (FrP): Avklaringa som hittil er kommet, er at Andøya skal brukes til alliert mottak i framtida – i en eller annen form – noe som i realiteten kun er det samme som Høyre-regjeringa signaliserte før den gikk av. Omfanget er fremdeles i det blå, noe som legger sterke begrensninger for næringsutviklinga i Andøy kommune, som ble lovet tilgang på arealene så vel som infrastrukturen på det militære området.
Når kommer avklaringa om Andøya flystasjon?

Begrunnelse

14. oktober 2021 fikk Arbeiderpartiet og Senterpartiet nøklene til regjeringskontorene. Et av løftene partiene ga da de overtok, var at framtida til Andøya flystasjon skulle avklares raskt.
I årene fra 2016 til 2021 pratet Senterpartiet på inn og ut pust om den reverseringen som skulle komme når de kom i regjering, men som alle nå vet ikke kommer.
Trygve Slagsvold Vedum og Senterpartiet tapte som kjent slaget om Andøya flystasjon i regjeringsforhandlingene med Jonas Gahr Støre, høsten 2021. Løftet om den mye omtalte Andøya-pakken, og løftet om å avklare framtidig bruk av flystasjonsområdet lar fortsatt vente på seg til kommunens fortvilelse.
Hva angår Andøya-pakken, har både Arbeiderpartiet og Senterpartiet signalisert at den ikke er glemt, men skjøvet på som følge av den økonomiske situasjonen landet står i?
Framtidig bruk av Andøya flystasjon er det derimot helt stille rundt. Det skuffer mange, når det er Senterpartiet som har forsvarsministeren, og Arbeiderpartiet som har statsministeren.
I opposisjon, i fem år, var det ikke måte på hvor skuffet partiet var over Høyre regjeringen, som ikke avklarte den framtidige bruken av flystasjonen. Da Stortinget skulle vedta ny langtidsplan for forsvarssektoren i desember 2020, var ett av Arbeiderpartiets krav at Høyre-regjeringa måtte avklare framtidig bruk av Andøya flystasjon innen 1. februar 2021, altså i løpet av knappe tre måneder. Fortsatt venter en på en avklaring, riktig nok av en AP-regjering som tilsynelatende ikke har det travelt.
Det synes ikke å være samsvar mellom Arbeiderpartiets krav til Høyre, og partiets krav til seg selv, når det gjelder Andøya flystasjon.
Senterpartiet synes å være komfortable med at det er blitt betydelig mer stille rundt Andøya flystasjon etter løftene om at regjeringa skulle lande denne saken en gang for alle, slik at forsvarsansatte og lokalsamfunn kunne gå videre.

Bjørn Arild Gram (Sp)

Svar

Bjørn Arild Gram: Vi må øke kapasiteten til å ta imot og understøtte våre allierte. Kapasiteten er ikke tilstrekkelig i rammen av gjeldende langtidsplan for forsvarssektoren. Regjeringen vil styrke evnen til alliert mottak. NATO bygger nå også opp evnen til å forsvare alliansens medlemsland. Det skal Norge bidra til. Utover de operative basene til Luftforsvaret i nord som er vedtatt videreført er det, med de vedtak som er fattet om ny by i Bodø, bare Andøya som har relevant infrastruktur som kan gjøres tilgjengelig ut over det vedtatt langtidsplan har lagt opp til.
Denne regjeringen har andre ambisjoner for Andøya flystasjon enn det forrige regjering hadde og det som ligger i gjeldende langtidsplan for forsvarssektoren. Dette er beskrevet i Meld. St. 10 (2021-2022). Som et umiddelbart tiltak har Forsvaret i 2022 fått i oppdrag å videreføre enkelte funksjoner innen flyplassdrift for å støtte Avinors overtagelse av Andøya lufthavn i 2024 og for å sikre tilstrekkelig militær tilstedeværelse frem til fremtidig ambisjonsnivå er landet. Videre har det blitt bevilget ekstraordinære vedlikeholdsmidler i omgrupperingen 2022 til Andøya flystasjon for å sikre økt beredskap.
Departementet og Forsvaret jobber med å fastsette ambisjonsnivå for fremtidig militær tilstedeværelse ved Andøya Lufthavn. Dette gjelder både hvordan vi styrker evnen til alliert mottak og hvordan Norge kan styrke nasjonale kapabiliteter som for eksempel droner, satellittbaserte tjenester og annet sivil-militært samarbeid. Dette arbeidet har høy prioritet og jeg vil komme tilbake til Stortinget på en hensiktsmessig måte.