Skriftlig spørsmål fra Rasmus Hansson (MDG) til fiskeri- og havministeren

Dokument nr. 15:1393 (2022-2023)
Innlevert: 16.02.2023
Sendt: 17.02.2023
Besvart: 24.02.2023 av fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran

Rasmus Hansson (MDG)

Spørsmål

Rasmus Hansson (MDG): NRK rapporterte 29.11 at flere statlig eide ferieeiendommer utelukkende brukes av ansatte hos Kystverket og Tolletaten. Dette gjør at befolkningen ikke får tilgang til eiendommene, og at de i flere tilfeller ikke utnyttes fullt. Noen steder begrenser denne ordningen allmenhetens tilgang til strandsonen. Alternativer til dagens ordning kan være å åpne flere av eiendommene for hele befolkningen hele eller deler av året.
Vil regjeringen åpne opp for at allmennheten i større grad kan benytte seg av statlige ferieeiendommer?

Bjørnar Skjæran (A)

Svar

Bjørnar Skjæran: Kystverket er en av de største statlige grunneiere langs kysten. Det har over flere år vært arbeidet for å åpne fyrstasjonene for allmennheten. I St. prp. nr. 29 (2006-2007) fremgår:

«…Fyreigedomar som Kystverket ikkje har tjenestleg behov for, blir leigde ut med sikte på å gjere desse tilgjengeelege for allmenta.
Fyreigedomane blir ofte sett på som viktige og spesielle for regionen og lokal-samfunnet og utløyser også som regel frivillig innsats gjennom lag og foreningar. Utleige av fyreiendomar vil bli videreførd. Føresetnaden for alle nye leigeforhold er at eigedomane skal opnas for allmenta.»

Som en oppfølging av dette er om lag 80 fyrstasjoner utleid til eksterne aktører som gjennom sin virksomhet bidrar til at bygningene er tilgjengelige for allmennheten samt at bygningsmassen blir vedlikeholdt. Leietakere er blant annet Den norske Turistforening, frivillige organisasjoner, kystlag og andre aktører som legger til rette for at allmenheten får tilgang til eiendomsmassen.
Rundt 25 fyrstasjoner er svært vanskelig tilgjengelige, eller står i vernede og/eller naturfredede områder. Disse er dårlig egnet for utleie eller alternativ bruk.
Fire fyrstasjoner benyttes av frivillige organisasjoner og av Kystverkets ansatte. Her er enkelte bygninger leid ut til bruk for allmennheten, mens andre deler av bygningsmassen benyttes av Kystverkets ansatte.
Fire fyrstasjoner benyttes av Kystverkets ansatte gjennom en egen leieordning, hvor inntektene er med på å finansiere vedlikeholdet av bygningsmassen.
For Kystverkets del innebærer dette at over 70 prosent av fyrstasjonene er åpne for allmennheten samt at ca. 22 prosent er etter Kystverkets vurdering dårlig egnet for alternativ bruk. På denne bakgrunn foreligger per i dag ingen planer om endringer av dagens praksis.
Departementet har vært i kontakt med Finansdepartementet, som opplyser at Tolletaten eier i dag 14 kulturhistoriske eiendommer. Disse driftes og vedlikeholdes av Velferdsfondet for Tollvesenet, som ble opprettet ved vedtak i Stortinget 8. mars 1960. Eiendommene er til disposisjon i dag som ferieboliger for Tolletatens ansatte, som betaler leie for å kunne benytte ferieboligene. Velferdsfondet for Tollvesenet får også midler til drift og vedlikehold av eiendommene over Tolletatens driftsbudsjettet.
Tolletaten har imidlertid alltid vært åpen for dialog med fylkeskommuner og kommuner om bruken av blant annet utearealene ved de tidligere tollstedene. Det kan også være aktuelt å åpne eiendommene til kulturhistoriske formål. Her kan det nevnes at Tolletaten er i diskusjoner med kommune og velforening i Brekkestø om relativt store tiltak på eiendommen der. Det foreligger per i dag ingen planer for endringer i ordningen.