Skriftlig spørsmål fra Ingvild Wetrhus Thorsvik (V) til kommunal- og distriktsministeren

Dokument nr. 15:1395 (2022-2023)
Innlevert: 16.02.2023
Sendt: 17.02.2023
Besvart: 03.03.2023 av kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik

Ingvild Wetrhus Thorsvik (V)

Spørsmål

Ingvild Wetrhus Thorsvik (V): Hva er det juridiske grunnlaget for å avholde en folkehøring i kun to av Kristiansands bydeler mot kommunens øverste folkevalgte organs vilje og hvordan vurderer statsråden at hensynet til lokaldemokrati ivaretas i denne prosessen?

Begrunnelse

I går stemte Kristiansand bystyre på nytt over hvorvidt det skal avholdes folkeavstemning om deling av kommunen. Et stort flertall stemte mot folkeavstemning, og bystyret sendte samtidig en klar beskjed til regjeringen om at de ønsker at alle planer om å dele kommunen blir stanset.
Av Hurdalsplattformen fremgår det at kommuner som er slått sammen med tvang kan deles når de selv ber om det. Men bystyret stemte altså nei til deling i 2021, og nå på nytt i 2023. Likevel har regjeringen besluttet å aktivt overstyre lokaldemokratiet og opprettholde delingsprosessen.
Regjeringen har tidligere sagt at de ønsker en innbyggerhøring om deling. Til Fædrelandsvennen uttaler kommunalministeren at innbyggerne i Søgne og Songdalen skal bli hørt, til tross for vedtaket i Kristiansand bystyre. Innbyggerne i bydelene Søgne og Songdalen står for rundt 15 % av kommunens innbyggere.
Statsforvalteren fikk i oppgave av regjeringen å utrede en deling av Kristiansand. Av den går det frem at en deling vil koste mellom kr. 250-400 millioner. Det fremgår også at utviklingsprosjekter i kommunen vil måtte bli satt på vent, fare for dårligere tjenestetilbud for kommunens innbyggere, kompetansetap og rekrutteringsutfordringer, slitasje av ansatte, risiko for kommunens kritiske tjenesteleveranser, fare for reduksjon av tilbud for tjenester til de mest sårbare barn og ungdom mv. En deling vil altså få store konsekvenser for alle kommunens innbyggere. Likevel fortsetter kommunalministeren å uttale at det kun er innbyggerne i gamle Søgne og Songdalen som skal høres.

Sigbjørn Gjelsvik (Sp)

Svar

Sigbjørn Gjelsvik: Kommunal- og distriktsdepartementet ga 17. juni 2022 i oppdrag til Statsforvaltaren i Agder å greie ut deling av Kristiansand kommune. Statsforvaltaren har utarbeida et kunnskapsgrunnlag om konsekvensar av ei deling, som blei offentleggjort 18. januar 2023.
Regjeringa meiner det er riktig og viktig at innbyggjarane i tidlegare Søgne og Songdalen kommunar får moglegheit til å seie si meining om kommunen bør delast. Regjeringa har ynskt eit samarbeid med Kristiansand kommune om høyring av innbyggjarane, noko fleirtalet i bystyret har slått fast at dei ikkje ynskjer. Regjeringa har understreka at ein aksepterer dette, og har derfor vurdert korleis høyring av innbyggjarane i Søgne og Songdalen kan gjerast.
Regjeringa har no sendt på høyring et forslag om ei endring i inndelingslova. Forslaget inneber å gi Kommunal- og distriktsdepartementet ein generell heimel til å gjennomføre innbyggjarhøyringar i saker der departementet har teke initiativ til å greie ut ei grenseendring. Forslaget gir departementet heimel til å kunne gi forskrift om rammene for sjølve gjennomføringa av den enkelte innbyggjarhøyringa. Forslaget er ei generell lovendring, og innbyggjarhøyringar vil kunne gjennomførast på fleire ulike måtar, til dømes som folkerøysting eller spørjeundersøking.
Fristen for å gi innspel til høyringa er 3. juni 2023. Etter høyringa tek regjeringa sikte på å fremje ein lovproposisjon for Stortinget. Regjeringa legg opp til at departementet med ein slik lovheimel gjennomfører ei folkerøysting blant innbyggjarane i tidlegare Søgne og Songdalen kommunar.