Skriftlig spørsmål fra Grete Wold (SV) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1454 (2022-2023)
Innlevert: 22.02.2023
Sendt: 22.02.2023
Besvart: 01.03.2023 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Grete Wold (SV)

Spørsmål

Grete Wold (SV): Vil statsråden ta initiativ til å sikre at barn og unge som blir utsatt for omsorgssvikt/mishandling etter de har kommet til Norge på familiegjenforening med en eller begge foreldre, får samme rett som ektefeller/samboere til å få en ny oppholdstillatelse på selvstendig grunnlag jfr. utlendingslovens § 53?

Begrunnelse

Vårt Land fortalte den 18.02.2023 historien om tre søstre som kom til Norge på familiegjenforening som nå risikerer å bli kastet ut av Norge fordi far kastet dem ut av sitt hjem. De ble tatt hånd av barnevernet og plassert på en institusjon og fikk fullført skolegang. Men siden nå de ikke lenger bodde sammen med far – referansepersonen - så blir de nektet opphold i Norge.
I utlendingslovens § 53 så gis samboere og ektefeller som har fått familieinnvandring etter utlendingslovens § 40 og § 41 rett til oppholdstillatelse på nytt selvstendig grunnlag hvis de har blitt utsatt for mishandling i samlivet. De kan derfor tre ut av samlivet for å unngå mishandlingen uten å frykte å miste oppholdstillatelsen i Norge. Barn som kommer til Norge på familiegjenforening og blir utsatt for omsorgssvikt (mishandling) har ikke den samme beskyttelsen. Her synes det å være en mangel i bestemmelsen som sikrer de som er gitt tillatelse etter utlendingslovens § 42 den samme retten som de voksne i § 40 og § 41. Slik at de som blir utsatt for omsorgssvikt og/eller mishandling skal få en ny tillatelse på selvstendig grunnlag når de ikke kan bo sammen med forelderen(e) på grunn av omsorgssvikt/mishandling.
Konsekvensen ved at de mangler den samme beskyttelsen kan være at de som blir utsatt for omsorgssvikt og mishandling vegrer seg for å ta kontakt med det offentlige som barnevernet i frykt for å miste sin tillatelse i Norge. Det svært bekymringsfullt når barn blir redde for å kontakte barnevernet for bistand og foreldre kan true med at da blir de sendt ut av landet hvis de ikke gjør som de sier eller kontakter barnevernet for hjelp. Det vil være i strid med barnets grunnleggende rettigheter å måtte utholde omsorgssvikt og mishandling for å unngå å miste oppholdstillatelse i Norge. Så på lik linje som vi beskytter de voksne partene i ett samliv og sikrer at de kan tre ut av ett mishandlingsforhold uten å miste sin oppholdstillatelse må vi gi de samme rettighetene til barn som blir gjenforent med enn eller begge av sine foreldre i Norge.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Som representanten peker på, inneholder utlendingsloven en såkalt «mishandlingsbestemmelse» i § 53 første ledd bokstav b som gir rett til opphold på selvstendig grunnlag dersom det er grunn til å anta at voksne eller barn har blitt mishandlet i samlivsforholdet. Dersom vilkårene etter § 53 ikke anses oppfylt, kan UDI gi oppholdstillatelse etter lovens § 38. Dette er en sekkebestemmelse som fanger opp tilfeller hvor vilkårene for en tillatelse etter andre bestemmelser i loven ikke er oppfylt.
Etter § 38 må det foreligge sterke menneskelige hensyn eller særlig tilknytning til riket. Det skal foretas en helhetsvurdering av saken, og hensynet til barnets beste skal være et grunnleggende hensyn. Barn kan få oppholdstillatelse etter § 38 selv om situasjonen ikke har et slikt alvor at det ville blitt innvilget oppholdstillatelse til en voksen. I den totalvurderingen som utlendingsmyndighetene skal foreta, vil det også være et moment hvorvidt barnet har andre egnede omsorgspersoner i hjemlandet (f.eks. den andre forelderen).
Det må vurderes nærmere om det er behov for en særlig bestemmelse for barn og unge som er utsatt for omsorgssvikt eller mishandling, i tillegg til den generelle bestemmelsen i § 38. Problemstillinger knyttet til ivaretagelsen av barn og voksne som utsettes for vold i nære relasjoner vil bli vurdert i forbindelse med utarbeidelsen av opptrappingsplanen mot vold og overgrep mot barn og vold i nære relasjoner.